Fantomele trecutului

Psihologul Răzvan Coloja răspunde la întrebările adolescenților. Ne puteți scrie la adresa de e-mail nicolaie.ardelean@ccdbihor.ro, semnându-vă cu un pseudonim, un prenume sau cu inițiale, dar precizând vârsta voastră reală, iar noi îi vom transmite dlui Coloja întrebările voastre.

Mai multe răspunsuri ale domniei-sale în cadrul acestor consultații online veți putea citi în numărul următor al Paperless, aflat în pregătire.

Q&A

Am crescut cu niște prieteni care m-au influențat într-o anumită măsură; nu neapărat în bine. După câțiva ani, datorită unor circumstanțe și cu ajutorul unor prieteni dragi, am reușit să mă schimb în bine într-o anumită măsură. Însă nu pot scăpa de anumite gânduri și continui să mă învinovățesc pentru anumite greșeli pe care le-am făcut. Uneori mă simt ciudat să arăt lumii cine sunt cu adevărat deoarece mă simt judecată. Cum aș putea să scap de frică?” (A.D., 16 ani)

Răzvan Coloja

RĂSPUNS: Cu toții facem greșeli în viață și cu toții încercăm să le ascundem de restul oamenilor. Ne e teamă să nu ne judece sau să nu-și schimbe părerea despre noi. Greșelile din trecut nu pot fi șterse dar pot fi reparate și privite ca experiențe din care ai învățat ceva. În plus, fiecare dintre cei din jurul tău are niscaiva schelete în dulap. Atât doar că nu știi tu de ele. Unele mai vechi și mai mari decât ale tale. Cea care ești cu adevărat este într-o continuă schimbare acum, la vârsta asta. Peste încă un an vei fi altcineva. La 20 de ani vei fi o altă persoană. La 25 – o alta. Și tot așa. Cu mici variații te vei comporta diferit cu oameni diferiți. Unii te vor accepta, alții nu. Cei mai mulți te vor judeca. Dar ce-ți pot spune cu siguranță e că va fi obositor să duci o mască mereu cu tine și s-o porți în societate. Și ce mai e sigur e faptul că oamenii pe care merită să-i ai prin preajmă poate vor ridica din sprâncene la început, dar nu te vor judeca prea aspru. Legat de greșelile din trecut: le poți căra mai departe prin viață sau te poți ierta pe tine și să înveți din ele, ca pe viitor să nu le mai repeți. Cu toții merităm mai multe șanse și cu toții avem nevoie să fim mai blânzi cu noi înșine. Suntem, la urma urmei, cei mai aspri critici ai propriei noastre persoane. Dacă noi nu ne putem ierta, cum ar putea s-o facă ceilalți? Fii mai indulgentă cu tine.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s