Vara aceasta a venit ca o speranță pentru elevii de clasa a XII-a, crezând că totul va fi ca înainte, iar școala va reintra în forma ei normală, cu ore desfășurate în mod fizic, datorită faptului că numărul de cazuri a scăzut gestionabil, iar oamenii au sperat la un sfârșit al acestei pandemii.
Din păcate, odată cu începerea anului școlar, numărul de cazuri a crescut din nou, cifra de îmbolnăviri ajungând în Oradea, miercuri, 29 septembrie, la 3,6 la mie.
S-a luat în calcul, bineînțeles, posibilitatea de abordare a cursurilor online, ceea ce pentru cei de-a XII-a este un dezavantaj, având în vedere faptul că suntem în an terminal, avem bacalaureatul, ceea ce necesită mai multă pregătire, atenție și devotament, atât din partea noastră, cât și din partea profesorilor.
Iar în momentul de față, prezența fizică este cea mai importantă pentru noi, pentru a putea înțelege mult mai bine ceea ce ni se explică și pentru a putea fi mult mai atenți.
Potrivit reglementărilor în vigoare, cursurile unei clase sau grupe de grădiniţă se suspendă după confirmarea unei îmbolnăviri în rândul elevilor.
Cu toții ne dorim ca acest lucru să nu se întâmple, pentru a putea profita cât mai mult de prezența fizică, în vederea pregătirii pentru examen.
Cu privire la acest subiect, am cerut părerea unui elev de clasa a XII-a. „Consider că în clasa a XII-a prezența fizică este foarte importantă. Sistemul de învățământ online nu este deloc benefic în vederea pregătirii pentru bacalaureat, deoarece știm cu toții că, dacă informația nu este înțeleasă așa cum trebuie, se pierde. Iar materia pentru bac este destul de complexă. În plus, pot apărea și probleme tehnice, la nivelul smartphone-urilor, calculatoarelor sau al Internet-ului, care nu fac altceva decât să ne țină pe loc.
Pe de altă parte, dacă în clasa noastră se află vreun infectat, cel mai sigur pentru toți elevii și cadrele didactice este să păstrăm distanța o perioadă, bineînțeles. Or acest lucru reprezintă un dezavantaj educațional, cel puțin pentru noi. Eu încă sper ca această pandemie să ia sfârșit și să revenim la vechile noastre obiceiuri.”
DENISA SOTIUȚ, PAULA NEGRU