Vegheați din cer

Poluarea luminoasă este un fenomen prin care cerul nopții este inundat cu lumină artificială și nu mai știi când este întuneric sau zi.

Ca să vă faceți o idee, gândiți-vă și la efectele pe care le produce lumina de stroboscop asupra psihicului uman.

Se pare că oamenilor le place să se uite la stele, or este foarte greu să vezi bolta când stai la oraș.

Excesul de lumină nu doar afectează omul, ci și animalele care se bazează foarte mult pe lumina Lunii. Dacă lumina artificială acoperă lumina Lunii, acestea se derutează. Un exemplu îl constituie broaștele-țestoase de mare, care sunt ghidate de lumina selenară, atunci când își depun ouăle în nisipul plajelor. Aceste ființe urmează luminile cele mai strălucitoare, care provin de la stațiunile turistice, pierzându-și direcția.

Revenind la cum afectează lumina artificială omul, potrivit unui articol din tvilight.com, Poluarea luminoasă: cum afectează ființele vii?, această poluare poate crea „o varietate de efecte adverse asupra sănătății”. Aceste efecte ar fi anxietate, oboseală și stres fiziologic.

Înapoi la stele, acestea ar putea fi singurul contact tangibil cu divinitatea, așa cum se credea în trecut și în diverse mitologii că ar fi planetele și stelele. Așadar, stelele ne liniștesc, deoarece credem că ceva de pe cer ne veghează.

O altă întrebare ar fi cum am putea reduce această poluare. Ei bine, poluarea luminoasă nu o putem reduce, dar putem lua mici pauze noaptea să ne uităm la cerul înstelat, înainte să ne culcăm.

IOANA IOVA

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s