Pe harta educației internaționale

Asociaţia Dascălilor Bihoreni, continuatoarea unei organizaţii profesionale care a fost înfiinţată în judeţ în anul 1892, a organizat la Oradea, între 3 şi 6 august, un congres internaţional al cadrelor didactice, la care au participat peste 450 de profesori din ţară şi din străinătate.

Evenimentul a avut loc la Teatrul de Stat Regina Maria.

„Organizarea primului Congres Internațional al Cadrelor Didactice în Oradea a fost o mare provocare, spune prof. Stela Tăut, președinte al Asociației Dascălilor Bihoreni. De fapt, ideea a apărut în 2019, la Congresul din București, de la Palatul Parlamentului. Când am luat cuvântul, mi s-a sugerat că ar fi minunat ca în 2020 Congresul să aibă loc la Oradea. Pandemia a dat peste cap toate planurile. Anul acesta, după 1 iunie, când am aflat condițiile impuse de starea de pandemie, am hotărât să punem în practică acest proiect. Asociația Dascălilor Bihoreni își propune să organizeze și în viitor acțiuni care vizează învățământul, poate nu la asemenea nivel, dar cu beneficii la fel de importante.”

În deschiderea lucrărilor congresului, care a avut loc la Teatrul de Stat Regina Maria, au luat cuvântul prof. Ștefania Manea, secretar de stat al Ministerului Educației, conf. univ. dr. Aurel Căuș, deputat și membru în Comisia de Învățământ din Camera Deputaților, viceprimarul municipiului Oradea, Ariana Moș, prof. Kéry Haynal, inspector școlar general adjunct al ISJ Bihor, prof. Mioara Țigan, director al Casei Corpului Didactic Bihor, conf. univ. dr. Karla Melinda Barth, decan al Facultății de Științe Socio-Umane din cadrul Universității din Oradea, prof. Viorel Dolha, președintele AGIRo, senator prof. Cornel Popa, prof. Stela Tăut, președinte al Asociației Dascălilor Bihoreni.

Evenimentul a fost animat de două momente artistice susținute de Cvartetul Liceului de Arte, format din profesorii Abrudan Lavinia (vioara 1), Szabó Eva (vioara 2), Cristea Anca (violă), Ichim Beata (violoncel), respectiv de câțiva elevi coordonați de prof. Anca Banda și prof. Antonela Ferche-Buțiu.

ALEX DAVID

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s