Experiență în Malta

În luna august a anului 2021, am participat, alături de câțiva colegi profesori, la cursul Flipped Classroom, în cadrul proiectului Erasmus+, Our Digital Classroom. Experiența a fost interesantă, atât cursul în sine, cât și locația – Valletta, capitala celui mai mic stat al Uniunii Europene, Malta.

Cursul la care am participat promovează tranziția digitală, unul dintre obiectivele Programului Erasmus pentru intervalul 2021-2027 (conform site-ului europa.eu). Întotdeauna sunt constructive schimburile culturale și de idei între profesori care vin din sisteme de învățământ diferite. Trăim într-o lume dinamică, multiculturală și digitală. Pandemia care ne agasează de aproape doi ani a grăbit digitalizarea procesului de predare – învățare – evaluare.

Canva, ClassDojo, Edmodo, Kahoot, Mentimeter, Padlet, QR Generator, Quizizz, VivaVideo sunt doar câteva dintre instrumentele virtuale cu care ne-am familiarizat la curs. Multitudinea platformelor educaționale, a site-urilor și aplicațiilor, care pot fi utilizate în actul de predare sau în cel de evaluare, îți dă posibilitatea să alegi ce se potrivește stilului de predare, nivelului de cunoștințe și interes al elevilor. Este ca o bibliotecă digitală; doar trebuie să te plimbi prin ea și să cauți, să încerci, să vezi ce mai e nou, mai atractiv, mai inteligent construit.

Cursul a fost o oportunitate binevenită, atât prin faptul că la nivel european există preocupare pentru digitalizarea sistemului de învățământ, cât și prin alegerea locației. Informația, deși condensată, a fost plăcut și interactiv prezentată. Activitățile propuse de formatoare au fost captivante și provocatoare. Atmosfera relaxantă a permis împărtășirea din propria experiență și schimburi culturale informale cu ceilalți cursanți.

Prof. CAMELIA TIMOFTE

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s