Biblioteca sub semnul poveștilor

Joi, 14 octombrie 2021, bibliotecarii școlari au celebrat Luna Internațională a Bibliotecilor Școlare prin desfășurarea, online, a activității cultural-ştiinţifice Sărbătorind bibliotecile școlare, activitate organizată și coordonată de subsemnata, prof. Mariana Trofin, bibliotecar CCD Bihor, îndrumător metodic al bibliotecarilor școlari din județul Bihor.

Încă din anul 1999, dr. Blanche Wools, preşedintele Asociației Internaționale a Bibliotecilor Şcolare (International Association of School Librarianship), a proclamat ultima zi din octombrie Ziua Internațională a Bibliotecilor Şcolare. În anul 2008, Ziua Internațională a Bibliotecilor Şcolare a fost transformată de către Asociația Internațională a Bibliotecilor Şcolare în Luna Internațională a Bibliotecilor Şcolare, pentru ca fiecare şcoală să îşi poată organiza acțiunile pe parcursul întregii luni octombrie, în perioada pe care o consideră potrivită, pentru a promova imaginea bibliotecii şcolare şi a rolului ei în societate.

Luna Internațională a Bibliotecilor Şcolare a avut în fiecare an un anumit slogan. Sloganul anului în curs este Fairy Tales and Folk Tales around the World.

În cadrul activității desfășurate de CCD Bihor, au fost prezentate materiale care au scos în evidență importanța bibliotecilor școlare. În cadrul proiectului Pledând pentru bibliotecile şcolare din întreaga lume, susținut de subsemnata, colegele au fost invitate într-o excursie virtuală pentru a vizita câteva biblioteci din lume, din România, Portugalia, Germania, Italia, Norvegia și China. Dna Florica Roibu, bibliotecar la Colegiul Național Onisifor Ghibu Oradea, alături de dna Daniela Pop, bibliotecar la Şcoala Gimnazială Nicolae Bălescu Oradea, a susținut expunerea Biblioteca, lumea mirifică a cărţii. Pe marginea materialelor prezentate s-au purtat apoi discuții.

În încheierea activității, bibliotecarii școlari au fost felicitați pentru activitățile desfășurate în perioada pandemiei, organizatorul și coordonatorul citându-l pe Melvil Dewey, celebrul bibliotecar și educator american, inventator al Sistemul zecimal Dewey de clasificare a cărților și a publicațiilor în biblioteci: „Nici o sarcină nu are o valoare mai considerabilă şi nu merită mai mare cinste, decât ceea ce face în serviciul comunităţii un bibliotecar şcolar.”

Prof. MARIANA TROFIN,

bibliotecar CCD Bihor

Click pe imagine pentru mai multe informații din partea International Association of School Librarianship

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s