Casting pentru teatru în liceu

Trupa Iosif Vulcan a Teatrului Regina Maria lansează proiectul Teatrul în liceu. Proiectul se adresează liceelor din municipiul Oradea și își propune înființarea unui număr de cinci trupe de teatru, în cinci licee, cu elevi ai claselor a IX-a, a X-a și a XI-a.

Liceele interesate sunt rugate să facă public acest anunț, să se înscrie, atașând lista cu numărul de elevi interesați de aceste activități, și să își asume existența unui spațiu propice pentru susținerea repetițiilor, în cadrul liceului. Așteptăm propunerile până la data de 7 ianuarie 2022.

În perioada 7-10 ianuarie 2022, o echipă de specialiști alcătuită din un membru din conducerea teatrului, doi actori ai Trupei Iosif Vulcan, un reprezentant al Inspectoratului Școlar și un critic de teatru va selecta cele cinci licee ce vor participa în proiect. În data de 11 ianuarie 2022 se va publica lista cu cele cinci licee alese, urmând ca în perioada 11-27 ianuarie 2022 să se selecteze și să se alcătuiască propriu-zis trupele de teatru din fiecare liceu – în funcție de numărul de elevi înscriși se va realiza selecție finală, astfel încât grupa de lucru să nu depășească numărul de 15 elevi.

Odată stabilită componența celor 5 trupe, Teatrul Regina Maria va desemna echipa de zece actori – câte doi pentru fiecare liceu selectat – care va susține workshop-urile, realizarea unui spectacol cu fiecare trupă și va alcătui programul de lucru pentru perioada 31 ianuarie – 31 mai 2022.

În perioada 31 ianuarie – 7 martie 2022 vor avea loc workshop-urile de introducere în arta interpretativă – cinci ședințe, câte o ședință de douî ore săptămânal – și alegerea unui text dramatic care va sta la baza realizării unui spectacol de teatru.

În perioada 7 martie-31 mai vor avea loc repetițiile pentru spectacolul stabilit în fiecare liceu – 12 sedințe de lucru. Atât workshopurile, cât și repetițiile vor avea loc în sălile puse la dispoziție de licee. Teatrul va asigura costumele și recuzita necesare fiecărui spectacol.

În perioada 1-5 iunie 2022, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru Oradea, la Sala Arcadia sau pe scena mobilă a teatrului în Cetatea Oradea, în funcție de condițiile meteo, va avea loc Gala Teatrului de Liceu – Oradea, ediția I. Teatrul Regina Maria va asigura spațiul de joc, decorul, costumele, echipa tehnică și echipamentele tehnice de scenă, logistica de desfășurare necesară spectacolelor, publicitatea evenimentului și înregistrarea video a spectacolelor.

Acest proiect se dorește a fi unul pilot și, în funcție de succesul acestei prime ediții și a interesului manifestat de liceele orădene, ne propunem continuarea și în anul 2023, cu includerea unui număr de alte cinci licee din Oradea în program.

CONTACT: Victoria Balint, șef secție Trupa Iosif Vulcan

tel. 0730 009 507, e-mail: proiecteculturaletrm@gmail.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s