Meritul pentru Învățământ în Grad de Cavaler pentru Ionel Cordovan

Prof. Ionel Cordovan, inspector școlar al ISJ Bihor și metodist la Casa Corpului Didactic Bihor, a fost sunat de curând de Administrația Prezidențială a României, anunțat fiind cu acel prilej că i s-a decernat Ordinul Meritul pentru Învățământ în Grad de Cavaler.

Această distincție a venit ca o recunoaștere a activității prof. Cordovan în domeniul educației pentru minoritatea romă, pe un parcurs care a început în 1999, an în care acesta și-a lansat cariera didactică, la școala din Ineu.

În selecția finală au intrat 20 de profesori din toată țara, care au primit distincția din partea Administrației Prezidențiale. De subliniat că din Bihor au fost două cadre didactice decorate de președinte. O  distincție a primit și doamna Mirela Tanc,  profesoară de Limba română la Școala Gimnazială Oltea Doamna.

„Premierea a venit neașteptat, nu m-am așteptat să primesc o astfel de distincție, ne spune prof. Cordovan.  Motivul pentru care am fost decorat îl reprezintă activitatea mai profundă în ultimii doi ani, de când am intrat în pandemie, moment din care mi-am dedicat mare parte din activitate pentru pregătirea de materiale scrise în limba romani. De asemenea, am creat un canal de YouTube pentru predarea limbii romani și grupuri de Facebook pentru fiecare clasă cu predare în romani. Toate acestea s-au adăugat cursurilor de formare pe care le-am derulat anul școlar trecut, sub egida Casei Corpului Didactic”.

Prof. Cordovan a susținut trei tipuri de cursuri: unul de învățare a limbii romani, adresat în special cadrelor didactice ne-rome, acesta integrând și perfecționarea în domeniul limbii romani pentru cadrele didactice care deja predau în această limbă, un altul care privește partea de metodică și proiectare curriculară pentru cei peste 400 de profesori din țară care predau această disciplină, respectiv un curs de management educațional adresat în special cadrelor didactice ne-rome care lucrează cu elevi romi.

„Este un demers pe care l-am inițiat împreună cu doamna directoare a Casei Corpului Didactic, prof. Mioara Țigan, și l-am transpus în practică având parte de sprijinul doamnei prof. Denisa Luca. Nu m-am așteptat ca acest proiect să ia o atât de mare amploare, dar participarea a fost masivă; la aceste cursuri au participat peste 240 de cursanți din toate județele țării, care au accesat acest pachet de cursuri, desfășurate exclusiv online”, precizează interlocutorul nostru.

Prof. Cordovan crede că recunoașterea venită din partea Administrației Prezidențiale se leagă și de faptul că a redactat diferite materiale tipărite ca suport pentru predarea acestei limbi. Este vorba de un ghid-cadru, Ghidul profesorului de limba romani, scos cu susținerea școlii și primăriei din Ineu, și de un alfabetar trilingv – romani, română și engleză. „Lucrarea constituie o abordare inovativă, care s-a putut tipări cu sprijinul școlii și al primăriei, dar cel mai important sprijin a venit din partea Asociației Partida Romilor Pro Europa, prin domnul deputat Cătălin Manea.”

Propunerea de decorare a venit din partea mentorului profesorului Ionel Cordovan, și anume Gheorghe Sarău, profesor universitar la Universitatea din București, și Roma Education Fund, un important for dedicat educației elevilor din grupuri dezavantajate.

De altfel, anul acesta, cu ocazia zilei de 8 aprilie, Ziua Internațională a Romilor, era prevăzut un eveniment pentru recunoașterea eforturilor din educația în acest domeniu, dar ceremonia s-a amânat. Recunoașterea a venit de 1 Decembrie, Ziua Națională a României, când, alături de ceilalți profesori de elită din toată țara, prof. Cordovan și-a ridicat premiul, oferit de președintele României, dl Klaus Iohannis.

Vom reveni într-un material următor cu un portret al acestui atât de dedicat profesor, originar din Ineu, care își dedică întreaga viață și energie propășirii unei etnii de multe ori neînțelese, creând zi de zi culoare de comunicare între aceasta și celelalte componente ale societății.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s