O cantitate surprinzătoare de material plastic poluant, vărsat în oceanele lumii, ajunge într-un loc trecut cu vederea: coloniile de corali.
Circa 20.000 de tone de fragmente minuscule de mase plastice pot fi stocate în scheletele de corali din întreaga lume în fiecare an, conform specialiștilor ecologiști de la Universitatea Justus Liebig din Germania. Această cantitate înseamnă cam trei procente din microplasticul care se află în apele tropicale de mică adâncime, unde coralii prosperă.
S-a observat de mai multă vreme că aceste viețuitoare acvatice încorporează microplastic în corpul lor, dar ecologii nu au reușit să stabilească în ce ritm are loc acest proces. Ca atare, au expus coralii din laborator la astfel de microparticule, pentru a afla unde se depozitează acestea.
Coralii au consumat o parte din reziduuri sau și-au crescut scheletele peste aceste particule. După 18 luni, majoritatea resturilor din interiorul coralilor se aflau mai degrabă în schelete decât în țesuturile moi. După determinarea particulelor, cifrele statistice estimează la peste 6 miliarde numărul de particule de microplastic care sunt anual stocate permanent în coralii din întreaga lume.
Recifele de corali se găsesc de obicei în apropierea coastelor, aproape de căile navigabile de unde poluanții se pot scurge în mare, plasând astfel coralii în puncte cu mare densitate de microplastic.
„Nu știm ce consecințe ar putea avea această stocare pentru organismele de corali sau pentru stabilitatea și integritatea recifului, dar ar putea reprezenta o amenințare suplimentară pentru coloniile de corali din întreaga lume”, spune Jessica Reichert, profesor la universitatea germană menționată.
ANDREI ZGHIBOLȚ