MOL România și Fundația Pentru Comunitate au anunțat câștigătorii concursului de proiecte din cadrul celei de-a XIII-a ediții a Programului MOL pentru sănătatea copiilor. Vor fi finanțate 17 proiecte, beneficiarii acestora fiind 678 de copii și familiile lor.
Este vorba de proiecte de terapie emoțională, terapie prin artă și intervenții psihosociale în beneficiul a 678 de copii cu dizabilități, care suferă de boli cronice sau se află în curs de recuperare după afecțiuni grave.
Pentru implementarea acestor proiecte finanțarea acordată este de 400.000 de lei.
Organizațiile care au obținut finanțare sunt din București și din județele Bacău, Bihor, Cluj, Covasna, Giurgiu, Harghita, Ilfov, Mureș, Sălaj, Satu Mare, Sibiu. Metodele de implementare utilizate în activitățile terapeutice și de intervenții psihosociale vor fi prin artă (muzică, desen, pictură), terapie combinată, prin joc, terapie emoțională (jocuri de rol, psihodramă pentru copii, povești terapeutice), integrare senzorială, modelaj, joc cu nisip, terapie ocupațională, terapie asistată de animale, terapie recreativă și de aventură, potecă senzorială.
Pentru această ediție, cu numărul 13, lansată în septembrie 2021, s-au înscris 49 de organizații neguvernamentale. Proiectele selectate pentru finanțare vor fi implementate în perioada decembrie 2021 – august 2022.
Din Bihor, beneficiara unei finanțări este Asociația Grund Community, cu un proiect intitulat Poteca experiențială în „Grădina comunitară Péter Bácsi”, descris pe scurt ca fiind un traseu educativ în natură.
Juriul ediției 2021 a fost format din: Violeta Stan, medic primar de neurologie și psihiatrie a copilului și adolescentului, Coordonator național al Academiei Europene pentru Dizabilitățile Copilului, Mugur Ciumăgeanu, membru în Comisia de psihologie clinică și psihoterapie al Colegiului Psihologilor din România, vicepreședintele Asociației Române de Psihiatrie Comunitară, Magda Cernea, psiholog-audiolog, Vargancsik Iringó, lector universitar la Universitatea de Arte Târgu Mureș, specialistă în pedagogie socială și Veronica Sula, reprezentanta Asociației Culturale VAR, câștigătoarea Premiului MOL pentru sănătatea copiilor, ediția 2020.
În total, prin Programul MOL pentru sănătatea copiilor au fost finanțate până acum 246 de proiecte, cu suma de 4,5 milioane de lei, peste 13.000 de copii și adolescenți fiind ajutați să își îmbunătățească calitatea vieții.