O nouă pandemie, de data aceasta de afecțiuni mintale, e pe cale să izbucnească. Cel mai dur vor fi loviți copiii și tinerii.
A creşte în pandemie înseamnă: incertitudine, ameninţare, restricţii, izolare, paranoia, familii disfuncținale etc. Pandemia şi turbulenţele economice pe care aceasta le-a provocat afectează echilibrul şi chiar sănătatea mintală a oamenilor. Mulţi copii şi adolescenţi au trecut și trec prin stări de anxietate. Unii au ajuns chiar la gânduri de suicid.
Datele unei anchete realizate anul trecut de către Organizația Salvați Copiii România, arată că, la nivel național, peste 90% dintre copiii care au avut nevoie de terapie psihologică în ultimul an au dezvoltat tulburări emoționale legate de contextul pandemic. Unul din doi adolescenți a fost diagnosticat cu anxietate, mai mult de jumătate dintre ei au dezvoltat tulburări severe mergând până la consecințe deosebit de grave, și anume tentative de suicid.
„Restricțiile impuse de pandemie au modificat dramatic viața copiilor. Nu au mai mers la grădiniță sau la școală, nu au mai interacționat unii cu ceilalți, au fost expuși stărilor emoționale negative ale adulților – frica, angoasele, nesiguranța – și chiar îmbolnăvirii celor dragi.
Mai mult, copiii au fost nevoiți să facă un efort greu și pentru un adult, să își depășească temerile și incertitudinile și să facă față școlii online, pentru care nu aveau exercițiu. Anxietatea pe care au dezvoltat-o nu e simplă reacție, ea se poate transforma în traumă, dacă nu primește consiliere terapeutică adecvată”, a explicat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.
MARIANA GAVRILĂ