Lecție de istorie în Ziua Comemorării Victimelor Holocaustului

Cu prilejul zilei de 27 ianuarie, Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, în cadrul Muzeului Ţării Crişurilor Oradea – Complex Muzeal, Secţia Muzeul Oraşului Oradea, a avut loc activitatea Arta Memoriei.

Voci în calea uitării au fost dr. Ioan Ciorba, șeful sectiei Muzeului Orașului Oradea, dr. Diana Iancu, muzeograf, şi doamna profesoară Livia Ghiurcuţa, alături de elevii clasei a XI-a de la Liceul Teoretic Aurel Lazăr. Acestora din urmă li s-a prezentat semnificaţia zilei şi aspecte referitoare la comunitatea evreiască din Oradea în perioada celui de-al doilea război mondial, când aceasta a fost cuprinsă de răul absolut: măsuri antisemite, ghetoizarea şi deportarea în lagărele naziste.

Tragedia comunităţii evreieşti din perioada respectivă a fost ilustrată de expunerea lucrării Cizma fascistă, realizată de pictorul Leon Alex. Acesta s-a născut în anul 1907, la Petroşani, ca fiu al unui meseriaş din Valea Jiului. Împreună cu familia, în anul 1916, s-a mutat la Oradea. Leon Alex a dorit să exprime prin creaţia sa stări, sentimente, situaţii, precum frica şi suprimarea fizică.

În anul 1943, captiv într-un lagăr de muncă forțată, pictorul s-a îmbolnăvit de tifos, fără posibilitatea obținerii îngrijirii medicale. A reuşit să se vindece, să scape de lagăr  și s-a înrolat în armata sovietică. Ultimele știri despre artist datează din luna martie 1944, la Ostroh, Ucraina, unde se pare că a participat la o luptă cu forțele naziste căreia nu i-a supraviețuit.

În lucrarea Cizma fascistă, pictorul dezvăluie opresiunea teribilă a regimului totalitar într-o imagine cutremurătoare.

Aceasta cuprinde cinci cizme care înaintează spre centrul compoziţiei având pe marginile tălpilor cu gheare zvastica nazistă. În centru, se află o familie de evrei, trei adulţi şi un copil, obligaţi să poarte semnul distinctiv – steaua galbenă, care, privesc cu spaimă, cum vor fi striviţi. Premoniţia este copleşitoare, pictorul remarcându-se prin caracterul vizionar.

Obiectivul acestui eveniment a fost acela de a crea empatie cu victimele Holocaustului, de cunoaştere a evenimentelor din anul 1944 în Oradea şi de a valoriza patrimoniul Muzeului Țării Crișurilor – Complex Muzeal. La finalul lui s-a reușit o și mai bună conturare a ideii că, indiferent de etnie, religie sau rasă, avem datoria morală de a ţine vie amintirea victimelor lagărelor naziste.

Aceste informații sunt aduse la cunoștința publicului prin generozitatea dnei Diana Iancu și dlui Ionuț Ciorba, din partea Muzeului Orașului Oradea.

Sursă imagini: fototeca Muzeului Orașului Oradea

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s