Step by Step pentru o comoară verde

Fundația Comunitară Oradea, susținută de Russmedia, a lansat în luna octombrie 2021 programul Plantropolis, adresat învățătorilor și educatorilor, cărora le oferă finanțare pentru amenajarea de mini-grădini urbane în perimetrul instituțiilor în care activează. În 19 ianuarie a.c. au fost anunțați câștigătorii acestor finanțări, pe care vi-i prezentăm în serial. În acest material, iată proiectul intitulat Step by Step pentru o comoară verde al Liceului Greco-Catolic Iuliu Maniu, responsabile de proiect doamnele Gaspar Eva Monika și Adriana Pintea, profesoare pentru învățământul primar.

Fundația Comunitară a lansat programul Plantropolis susținut de Russmedia România, cu sprijinul VPK Packaging Salonta și Asociația Grund Comunity.

Liceul Greco-Catolic,Iuliu Maniu Oradea a aplicat în cadrul programului Plantropolis, cu proiectul Step by Step pentru o comoară verde, primind o finanțare de 8.500 RON, implicând în proiect 40 de cadre didactice, 30 de la învățământul primar și zece de la învățământul preșcolar, respectiv 15 clase primare și cinci grupe de grădiniță, 401 de școlari și 100 de preșcolari.

Pornind de la premiza ,,Dacă dorim să continuăm a trăi pe această planetă, este nevoie de o schimbare de atitudine” (Albert Einstein), coordonatoarele proiectului Step by Step pentru o comoară verde, prof. înv. primar Pintea Adriana și Gaspar Monika, alături de echipa de proiect, sub ferma îndrumare a doamnei director Nica Antonia și doamnei director adjunct Mureșan Rodica, susținuți de Asociația Pas cu Pas, de SC Trattoria Seminarii SRL și nu în ultimul rând de Episcopia Greco-Catolică și Seminarul Teologic Greco-Catolic Vasile, Grigore și Ioan, ne-am propus să creștem nivelul de informatizare și conștientizare a elevilor – și nu doar – cu privire la problematica trierii selective și reciclării deșeurilor, prin realizarea unei mini grădini urbane, așezând bacuri de permacultură în cele patru locații ale Liceului Greco-Catolic Iuliu Maniu Oradea.

Promovarea educației ecologice, în comunitate, și dezvoltarea spiritului ecologic a viitoarelor generații este foarte importantă pentru noi; așadar, finanțarea de 8500 RON a proiectului Step by Step pentru o comoară verde, care se desfășoară pe perioada 31 decembrie 2021 – 31 august 2022, ne permite atingerea obiectivelor prin cele șapte etape propuse pe parcursul derulării proiectului: Smart City, Micii meșteri tâmplari, Grădina noastră… casa noastră, Micul gospodar, Pilda semănătorului, Recolta și Târgul de produse BIO.

Proiectul a ajuns, până în momentul de față, la prima etapă, cea de implementare a jocului de societate Smart City, dezvoltat de VPK Packaging Salonta, joc prin care comunitatea Liceului Greco-Catolic Iuliu Maniu va înțelege mai ușor necesitatea trierii deșeurilor în cât mai multe fracții și apoi reciclarea lor.

Doamna Adelina Morar, responsabil Junior Marketing, de la VPK Packaging Salonta va implementa strategiile jocului la clasa a IV-a C și clasa a III-a C, sub îndrumarea doamnelor învățătoare Haidu Anca, Jurj Maria, Tirb Denisa și Sabău Laura. Fiecare clasă va primi câte cinci jocuri pentru a se putea juca la cinci centre de activitate, conform specificului Alternativei Educaționale Step by Step.

La grupele de grădiniță, această primă etapă de învățare a trierii selective a deșeurilor va fi susținută de doamna director a Asociației Grund Comunity, Dóra Aczél.

Pentru realizarea unei mini grădini urbane, ne-am propus ca în cele zece bacuri de permacultură să plantăm legume, zarzavaturi, flori, mirodenii și plante medicinale, acestea oferindu-ne prilejul de a învăța cât mai multe informații despre natură și secretele ei.

Menționăm că Plantropolis este finanțat de Russmedia România, cu sprijinul VPK Packaging Salonta, Asociația Grund Comunity și implementat local de Fundația Comunitară Oradea.

prof. înv. primar GASPAR EVA MONIKA și prof. înv. primar ADRIANA PINTEA

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s