Test de aptitudini pentru absolvenții de-a opta

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a fost joi, 3 februarie, invitatul în studioul DC News al lui Val Vâlcu. Printre chestiunile abordate s-au numărat modificările pe care le va aduce viitoarea lege a educației, care presupun noutăți la modalitatea de evaluare a absolvenților de gimnaziu.

Modelul care se are în vedere este cel din Austria, unde la sfârșitul clasei a VIII-a se susține un test de aptitudini: „În sistemul austriac, la finalul clasei a VIII-a există o testare a competenţelor şi aptitudinilor fiecărui absolvent. Testarea este obligatorie, are componentă de orientare şcolară şi componentă psihopedagogică. Se face serios. Rezultatele nu sunt obligatorii; părinţii iau la cunoştinţă despre rezultatul acestor evaluări, nu au niciun fel de obligaţii să respecte, dar am înţeles că într-o proporţie de peste 90% părinţii, deşi nu sunt obligaţi, respectă aceste recomandări”.

URMĂREȘTE VIDEO DE LA 22 MIN. 30 SEC.

În acest fel, s-ar încuraja orientarea adolescenților spre meserii practice din învățământul profesional, care în România sunt încă privite cu mefiență de părinți și elevi. „Trebuie să-i asigurăm pe aceia care optează pentru învăţământul profesional că vor putea să continue această formă de învăţământ, că nu va fi un drum înfundat care nu le va permite niciodată să fie absolvenţi de facultate. Trebuie să avem rute deschise, iar acestea vor fi incluse în noua Lege a Educaţiei, prin care să aibă garanţia că îşi pot continua studiile în cazul în care vor dori – dacă pe parcursul carierei va fi o oportunitate – la nivel universitar”, a spus ministrul.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s