Ecologie sub umbrela Societății Ornitologice Române

Școli Prietenoase cu Natura este un program educativ gratuit, în care școlile interesate se pot înscrie la începutul fiecărui an școlar, în luna octombrie.

Activitățile acoperă un an școlar și se derulează în intervalul lunilor octombrie – mai, urmând ca în iunie să se predea raportul activităților desfășurate.

În anul școlar curent, 2021-2022, programul Școli Prietenoase cu Natura a ajuns la a șasea ediție, unii participanți desfășurând activități în toată această perioadă.

În program se pot înscrie școlile interesate de a desfășura împreună cu elevii activități prin care să contribuie la sprijinirea faunei urbane: amplasarea unui cuib artificial, hrănirea păsărilor în timpul iernii, amplasarea siluetelor de păsări pe geamuri pentru a evita coliziunile, realizarea unui hotel de insecte sau plantarea speciilor prietenoase cu insectele polenizatoare etc.

Înscrierea se face de către un cadru didactic coordonator la nivel local, care poate atrage în program colaboratori din rândurile învățătorilor sau profesori, în acest fel existând posibilitatea ca mai mulți elevi să participe și să desfășoare activități din program. La nivel de școală poate participa o clasă sau mai multe, de la ciclul primar până la elevii din liceu, optând pentru diferite tipuri de activități.

Activitățile sunt gândite pe sezoane – de exemplu, hrănirea păsărilor în perioada iernii, amplasarea cuiburilor artificiale, plantări primăvara etc. – și se concentrează pe mai multe grupe de viețuitoare, începând de la plante, insecte, mamifere, reptile și păsări.

La finalul anului școlar, profesorii coordonatori trimit un raport sumar cu activitățile desfășurate în perioada anului în cadrul programului. După primirea și evaluarea rapoartelor, școlile sunt certificate primind titlul de Școală Prietenoasă cu Natura, dacă în cursul anului au desfășurat corect activitățile minim necesare și au participat timp de mai mulți ani.

Profesorii, la rândul lor, sunt recompensați cu adeverințe pentru participare și desfășurarea activităților.

Societatea Ornitologică Română încearcă prin acest program să constituie o comunitate care să susțină interesul pentru educația în favoarea naturii, să disemineze și să împărtășească informațiilor și proiecte.

Foto: Doina Nok

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s