Casting-ul pentru elevi al Teatrului Regina Maria

Trupa Iosif Vulcan a Teatrului Regina Maria a lansat proiectul-pilot Teatrul în liceu, care se adresează liceelor din municipiul Oradea. Proiectul presupune înființarea a cinci trupe de teatru, ce vor fi coordonate de actori ai Trupei Iosif Vulcan.

Prima etapă a programului s-a desfășurat în luna decembrie 2021, când a fost lansat apelul de înscriere în cadrul proiectului. Cinci licee din Oradea au fost deja selectate să participe anul acesta la program: Colegiul Național Emanuil Gojdu, Colegiul Național Mihai Eminescu, Colegiul Național Iosif Vulcan, Liceul Greco-Catolic Iuliu Maniu și Liceul Tehnic Traian Vuia.

Etapa următoare presupune stabilirea componenței celor cinci trupe, a programului de lucru și a spațiului de repetiții, urmând ca o echipă de zece actori ai Trupei Iosif Vulcan – câte doi pentru fiecare liceu selectat – să coordoneze în perioada 14 februarie – 8 iunie 2022 o serie de workshop-uri de introducere în arta interpretativă, la finalul cărora se va alege un text dramatic ce va sta la baza realizării unui spectacol de teatru, și repetițiile propriu-zise pentru spectacolele stabilite în fiecare liceu. Workshop-urile și repetițiile vor avea loc în sălile puse la dispoziție de licee, iar teatrul va oferi costumele și recuzita necesare fiecărui spectacol.

Spectacolele se vor juca în cadrul primei ediții a Galei Teatrului de Liceu din Oradea, secțiune a Festivalului Internațional de Teatru Oradea, care se va desfășura în perioada 9-19 iunie 2022. Teatrul Regina Maria va asigura spațiul de joc, echipa tehnică și echipamentele tehnice de scenă, publicitatea evenimentului și înregistrarea video a spectacolelor.

Acest model de proiect a funcționat în alte orașe din România cu un impact pozitiv, atât pentru teatrele implicate, cât și pentru elevi. În funcție de succesul acestei prime ediții și a interesului manifestat de către liceele orădene, Teatrul Regina Maria își propune să-l continue și în anul 2023, cu includerea unui număr de alte cinci licee din Oradea în program.

Sursă foto: isic.ro

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s