Aproximativ o treime (29%) dintre copii afirmă că au primit imagini sau video-uri cu conținut care înfățișează nuditate sau ipostaze sexuale pe Internet și 20% dintre copii afirmă că li s-au cerut fotografii sau video-uri care să îi înfățișeze nud sau într-o ipostază sexuală.
Organizația Salvați Copiii a realizat un studiu, analizând date din anul trecut, intitulat Folosirea internetului de copii și adolescenți, din care rezultă că 37% dintre elevi au fost jigniți sau deranjați pe Internet, iar 49% dintre ei spun că au găsit online conținut care i-a făcut să se simtă inconfortabil.
Situația este mai întâlnită în rândul copiilor sub 12 ani (6 din 10 afirmă acest lucru) și în rândul fetelor (54% vs. 42% în rândul băieților). Violența fizică și verbală alături de nuditate sunt principalele conținuturi care i-au făcut pe copii să se simtă inconfortabil.
Îngrijorarea legată de fenomenul proliferării în mediul online a imaginilor ce înfățișează imagini cu caracter sexual cu copii sau cele care prezintă conținut ilegal sau dăunător a luat amploare în ultimii ani și s-a accentuat pe parcursul pandemiei Covid-19.
„După doi ani de pandemie și restricții sociale, perioadă în care copiii au fost de multe ori bulversați de schimbările pe care au fost nevoiți să le parcurgă și să învețe să facă față unui val important de știri contrafăcute și dezinformări, efectele asupra lor sunt de necontestat”, a declarat Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv al Organizației Salvaţi Copiii România.
Pentru a combate fenomenul imaginilor şi materialelor video care înfățișează abuz sexual asupra copiilor, Salvaţi Copiii coordonează din anul 2008 proiectul Ora de Net (Safer Internet), în cadrul căruia funcţionează linia de raportare esc_ABUZ (www.oradenet.ro/esc-abuz), unde utilizatorii de Internet pot raporta conţinutul ilegal.
Punctul de raportare operat de Salvați Copiii face parte din rețeaua globală INHOPE și funcționează în parteneriat cu Inspectoratul General al Poliției Române. Acesta are ca scop protejarea copiilor de conținutul ilegal accesibil pe Internet, combaterea abuzului și exploatării sexuale a copiilor în mediul online, prin înaintarea rapoartelor primite către autorităţile competente.