Epidemie de autism social

Profesorul Florian Colceag, supranumit și formatorul de genii, consideră că acei tineri din ziua de azi care au îmbrățișat fără discernământ noile tehnologii și jocurile pe calculator constituie o comunitate infantilă, nefiind în stare să perceapă durerea aproapelui și problemele de mediu. Sunt egocentrici, nu altruiști.

„Va trebui să antrenăm foarte mult tinerii în recunoașterea modelelor și gândirea profundă cu ajutorul tehnologiilor. Azi tinerii noștri intră pe Google și rețin titlurile, nu mai citesc articolele, nu au timp să gândească, pentru că totul este într-o mare viteză. E o încărcare foarte mare de informație fără sens și fără logică, ca și moda temelor nenumărate care nu au niciun fel de valoare – nici cognitivă, nici de dezvoltare a personalității. Poluarea, hrana modificată genetic și tehnologia provoacă mutații care, la nivelul copiilor, creează autism social – o izolare și o nepăsare socială. Uitați-vă pe stradă și veți vedea cu ochiul liber toate astea. Tinerilor le lipsește comunicarea, își trimit mesaje, nu mai vorbesc unul cu altul, aceste mesaje au un vocabular sărac. Nu aprofundează nimic, nu au sentimentul de apartenență la comunitate, și toate acestea sunt consecințele unei acțiuni care vine din trecut. Din păcate, elevii nu au fost învățați să gândească, să relaționeze, să pună informațiile într-o structură, ca să înțeleagă substanța și utilitatea lor. Toceala este cea mai stupidă metodă de învățare. Copiii rețin 3-5% din ceea ce tocesc, pentru că nu-i atinge sufletește. Dar nici nu interesează sufletul copilului pe cineva. Și dacă nu te interesează sufletul copilului, nici nu obții nimic. Iar obiectivul imediat, schimbarea imediată care se cere este să nu mai facem din educație o industrie de prostire, ci un templu al emancipării personalității”, susține prof. Colceag.

Și studiile arată că la început de an, copiii sunt cu mult mai inteligenți decât la sfârșitul anului. Pe parcursul anului intră cu mintea lor frumoasă în Patul lui Procust unde sunt călcați efectiv în picioare, demoralizați, demotivați, de aceea avem un procentaj de abandon școlar uriaș.

Noi trebuie să educăm mintea, caracterul, sufletul, personalitatea, nu doar să le turnăm informații în cap pe care le uită.

Ce va fi în viitor când nanotehnologia și robotica vor lua locurile de muncă ale oamenilor? Ce vor face ei? Vor fi asistați social cu niște sume care nu le vor ajunge, evident, însă, dincolo de asta, li se va lua scopul! Cum să trăiești fără scop? Când tu erai bun la ceva, te simțeai util… Ce te faci cu o populație inutilă care este doar o masă de cumpărători anonimi, pe care trebuie să-i tâmpești ca să rămână cumpărători anonimi, că altfel se revoltă? Noi trebuie să educăm mintea, caracterul, sufletul, personalitatea, nu doar să le turnăm informații în cap pe care le uită.

Dacă dorim să ieșim din coșmarul vieții manipulate și programate și să ne creștem copiii pentru a deveni oameni buni și înțelepți, atunci vom avea viitor. Dar dacă nu ne trezim acum, nu vom avea niciun viitor.

MARIANA GAVRILĂ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s