Liceenii despre Iosif Vulcan

Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Universitatea Oradea și cu sprijinul Jurnalului Bihorean, lansează liceenilor și studenților din județul nostru invitația de a participa la concursul de eseuri Țara Crișurilor ieri, azi și mâine.

Concursul urmărește să aducă un omagiu lui Iosif Vulcan (n. 31 martie 1841, Holod, Bihor – d. 8 septembrie 1907, Oradea), scriitor, poet, publicist și fondator al revistei Familia (1865, Budapesta), care a avut drept program răspândirea culturii române în Transilvania şi cultivarea limbii și a conștiinței naționale. 

În februarie 1866, Iosif Vulcan primește la sediul redacției, de la un privatist de la Gimnaziul din Cernăuți, o scrisoare însoțită de mai multe poezii, semnate de Mihail Eminovici. Redactorul Familiei este plăcut surprins de poeziile primite, ca atare îl debutează pe acesta cu poemul „De-aș avea”, permițându-și însă o modificare, și anume românizarea numelui tânărului poet, transformându-l din Eminovici în Eminescu, motiv pentru care este considerat și „nașul literar” al celui mai mare poet român. În 1880 Iosif Vulcan se mută la Oradea, unde va fi următorul sediu al revistei Familia, care continuă să apară, cu unele întreruperi, până în zilele noastre, în prezent aflându-se în subordinea Consiliului Județean Bihor. Pe toată durata vieții sale, Iosif Vulcan a fost un înfocat susținător al vieții culturale românești din Transilvania. În anul 1965, cu prilejul organizării festivităților de aniversare a unui veac de la apariția revistei Familia, în Oradea a fost inaugurat Muzeul Memorial „Iosif Vulcan”, care se află în componența Muzeului Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal. Este situat în centrul orașului, pe strada cu același nume, foarte aproape de malul Crișului Repede, de care îl desparte doar un mic parc, în care se află statuia lui Iosif Vulcan.

Prin acest concurs dorim să stimulăm implicarea activă a tinerilor în viața culturală a ținutului bihorean și a regiunii Țării Crișurilor. Urmărim capacitatea de documentare, dar și gândirea creativă a tinerilor raportată la ținuturile natale. Ne propunem ca elevii și studenții să-și dezvolte capacitatea de cercetare, sintetizare a cunoștințelor și gândirea creativă, facilitând integrarea lor în spațiul cultural orădean. Urmărim, de asemenea, educarea gustului pentru trecutul istoric, pentru obiceiurile și tradițiile ținutului în care trăiesc, având ca scop final integrarea socială și acceptarea diversității etnice și culturale a Țării Crișurilor.

Participarea presupune elaborarea unui eseu cu titlul „Tara Crișurilor, ieri, azi și mâine”, ținând cont și de genericul concursului, „Trăiesc, Gândesc, ÎMI PASĂ”. Eseul elaborat nu trebuie să fie doar o pură documentare, ci trebuie să conțină și opinia personală a participantului despre trecutul, prezentul și viitorul Țării Crișurilor. Fiind în colaborare cu Jurnalul Bihorean, va trebui să îndeplinească și anumite condiții de tehnoredactare: va fi elaborat în limba română, pe o foaie A4, maximum 5000 de semne, redactat cu caractere Times New Roman 12, line spacing 1.5, aliniat justify. Eseurile vor fi trimise în format electronic, sub forma doc/docx pe adresa de e-mail pedagogiemuzeala@mtariicrisurilor.ro. Odată cu trimiterea lor, participanții trebuie să comunice numele, vârsta, școala, fotografia personală și acceptul ca acestea să poată fi publicate odată cu eseurile, în cazul în care vor fi câștigătoare. Lucrările vor fi evaluate de un juriu de specialitate și vor fi desemnate trei premii: I, II, și III. Premiul I: publicarea eseului câștigător în Jurnalul Bihorean și pe pagina de Facebook a muzeului, precum și o vizită gratuită la toate muzeele noastre (Muzeul Țării Crișurilor, Muzeele Memoriale „Iosif Vulcan”, „Aurel Lazăr” și „Ady Endre” și Muzeul Orașului Oradea). Premiul II: publicarea eseului pe pagina de Facebook a muzeului și o vizită gratuită la două dintre muzeele noastre, la alegere, și premiul III: publicarea eseului pe pagina de Facebook a muzeului și o vizită gratuită la unul dintre muzeele noastre, la alegere.

Perioada de înscriere a lucrărilor este 4-22 martie 2022, iar anunțarea câștigătorilor va avea loc în data de 29 martie 2022 (pe pagina de Facebook a muzeului, pe site și în presă).

Premierea se va face la Muzeul Memorial Iosif Vulcan, în 31 martie 2022, cu ocazia împlinirii a 181 de  ani de la nașterea publicistului și scriitorului bihorean.

Persoană de contact: Lavinia Ungureanu, muzeograf la secția Relații Publice și Expoziții, responsabilă de proiect, care poate fi sunată pentru detalii, de luni până vineri, între orele 9.00-16.00, la telefon 0259/706101.

Surs[ foto: oradeainimagini.ro

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s