Activitatea extrașcolară Maratonul lecturii, desfășurată la clasa a III-a C în acest an școlar, a fost inițiată tocmai pentru a apropia copiii de cărți, pas cu pas, pentru a le stârni interesul pentru citit, pentru cultivarea calităților actului citirii (citire cursivă, corectă, conștientă și expresivă), pentru a le forma deprinderi de lectură independentă, pentru a-i ajuta sa se descurce mai bine la celelate materii (cine știe să citească foarte bine înțelege mai ușor).
Motto-ul care stă la baza acestei activități este Nicio zi fără să citim!
În primul semestru ne-am concentrat atenția asupra celor patru cărți scrise de Nicoleta Fotău, și anume Nocturn și copilul neastâmpărat, Nu vreau, Am curaj și Mica învingătoare. Înainte de a da startul maratonului nostru, am organizat o întâlnire (ce și-a atins obiectivul) online pe Zoom cu însăși autoarea acestor cărți. La finele fiecărei luni după citirea cărților pentru a vedea impactul avut, am utilizat variate modalități de evaluare cum ar fi: jambord padlet, fișe informative, fișă jurnal de lectură în care completau anumite aspecte, scriau o recenzie ale cărții, desenau / colorau, adăugau fotografii sugestive etc.
În semestrul al doilea am continuat organizându-ne altfel. Săptămânal ne-am propus câte cinci povești (H.Ch. Andersen, Ion Creangă, Frații Grimm etc.), pe care le -au putut audia, viziona sau citi, ca apoi fiecare să lucreze ceva la alegere pe baza a ceea ce au citit (explozie stelară, fișe de lectură, fișe de lucru, brainstorming, acrostihuri, rebusuri, jocuri interactive, desene etc.) sau să răspundă la două întrebări, ca de exemplu:
- Ce ți-a plăcut mai mult / te-a impresionat și de ce?
- Ce ai învățat din poveste?
- Ce alt titlu i s-ar potrivi?
- Ce ai schimba în poveste?
- În ce personaj te regăsești? Argumentează!
Chiar dacă încă unii se pornesc mai greuț (a citi nu e tocmai ușor, mai ales în zilele de azi), se vede clar evoluția multora dintre ei, ceea ce nu face decât să mă bucure.




Apreciez creativitatea și promtitudinea majorității elevilor (și implicarea părinților prin susținere și ajutorul dat).Chiar dacă motivația trebuie sa fie intrinsecă, adică să citească doar pentru ei, pentru binele lor (nu pentru familie, pentru Doamna sau alte lucruri pe care să le primesc sau câștig), totuși am simțit nevoia să le pregătesc surprize (de la mine), ca răsplată a muncii lor depuse în acest sens – medalii, cupe, cărți, semne de carte.
„Cine citește când e mic, va fi un om care gândește când e mare!”
Maratonul continuă, cu noi povești / cărți, cu noi surprize, noi provocări…
Sursă imagini: fototeca Școlii Gimnaziale Avram Iancu
prof. MONICA TOADER,
Școala Gimnazială Avram Iancu, Oradea