Teatru fără cuvinte

Teatrul Basca invită orădenii, miercuri în 23 martie 2022, de la ora 17,00, la sala de evenimente din incinta ERA Park Oradea, la spectacolul de teatru Puf buf. Intrarea este liberă, dar se acceptă donații. Cu multă pasiune, răbdare și perseverență, artiștii de la Teatrul Basca au lucrat în ultimele luni la primul spectacol realizat cu copii fără auz, în cadrul proiectului Dincolo de cuvinte.

Spectacolul Puf buf aduce pe scenă 12 copii surzi de la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Constantin Pufan din Timișoara. Un teatru de tip bufonadă, plin de culoare, muzică originală, veselie, potrivit atât pentru copii cât și pentru adulți, cam așa s-ar traduce în câteva cuvinte Puf buf. Spectacolul propune o călătorie prin diferite colțuri ale lumii, în căutarea unui sens, unui sunet sau a unei stări, folosind costume colorate, muzică, mișcare – și fără cuvinte.

Proiectul Dincolo de cuvinte vine ca un răspuns la o cerere a unui grup de persoane surde din Timișoara de a aduce cultura în viața lor. Deși persoanele cu diferite deficiențe de auz, văz sau locomotorii, nu frecventează spațiile sau evenimentele culturale din oraș, unele dintre ele și-ar dori asta, dar din lipsa accesibilizării renunță. Spectacolul Puf Buf produs în cadrul acestui proiect materializează dorința copiilor surzi de a experimenta lumea teatrului, de a explora noi metode de interacțiune cu lumea, de a fi văzuți, auziți, și în final, de ce nu, aplaudați.

„Noi la Teatrul Basca ne îndreptăm atenția și creativitatea teatrală înspre proiecte și spectacole care transmit valori precum solidaritatea, înțelegerea, compasiunea și bunătatea. Teatrul întotdeauna a fost și continuă să fie un mijloc extrem de propice prin care putem vorbi liber și deschis, prin care putem spune povești despre realități care ne înconjoară dar pe care poate nu toată lumea le înțelege. Scopul nostru este să punem în lumină aceste realități, să deschidem un dialog în jurul lor, să le arătăm publicului și să creștem nivelul de acceptare, toleranță sau înțelegere al oamenilor față de aspectele sau comunitățile necunoscute din jurul nostru. În acest sens, accesibilizarea culturii, și punerea în scenă a unui spectacol cu sau pentru persoane cu diferite dizabilități este o recurență. În anul 2020 am creat primul spectacol de teatru din Timișoara accesibilizat pentru persoane fără auz și fără văz, Fluturii sunt liberi. Un spectacol cu adevărat accesibil tuturor, care a putut fi urmărit online, dar și fizic când pandemia ne-a permis asta. Spectacolul de miercuri de la Oradea este o continuare a demersului nostru prin care încercăm să facem teatrul accesibil tuturor, și aducem pe scenă un grup de copii surzi talentați, și mesajul lor către lume: suntem aici, în fiecare comunitate, dorim să fim auziți și văzuți, chiar dacă noi nu auzim”, spune Ana Maria Ursu, președinta asociației Solidart, regizoare la Teatrul Basca.

Dincolo de cuvinte este un proiect derulat de Asociația Solidart (teatrul Basca), și finanțat prin programul În stare de bine, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s