Nomen est omen

Născut la zi de echinocțiu, astrele s-au ordonat parcă anume pentru Ioan Moldovan, ursitoarele i-au fost favorabile, călăuzindu-i destinul exact așa cum trebuia, cu azimutul îndreptat definitiv spre ținutul fantast și mirific al adevăratei Poezii.

Poate tocmai de aceea am admirat la el atât omul, cât și poetul, îngemănare perfectă a unei personalități speciale, care impune respect și admirație, stimă și reverență, deoarece de multe ori nu știi unde sfârșește omul, cu calitățile sale, și unde accede poetul, cu talentul său recunoscut. Și aceasta deoarece granița este atât de evanescentă, încât ea se disipă ca un abur în cerul înstelat de deasupra noastră și a interogațiilor din noi.

L-am invidiat și îl invidiez, de mai bine de șase luștri de când ne cunoaștem, atât pe unul, cât și pe celălalt, pentru trăsăturile sale care ating excelența: talent, caracter, inteligență, comprehensiune, tact,  răbdare, empatie, și, mai ales, vocația prieteniei.

Ioan Moldovan e poet nu numai pe hârtie, ci și în viața de zi cu zi, și poate tocmai de aceea își sublimă în poeziile sale cu o aceeași constantă victoriile și (dez)amăgirile, visele elevate și realitățile crude, cenușa clepsidrei și diamantul efemeridei, în versuri de o rară delicatețe și tandră confesiune analitică, remarcate și consemnate de cei mai reprezentativi critici contemporani.

Acum, la o nouă aniversară, îți doresc, dragă prietene, un sincer La mulți ani!, fiind eu aureolat de bucuria și plăcerea de a te fi cunoscut și de a ne (pe)trece atâtea clipe mirifice împreună , urându-ți multă sănătate și o la fel de benefică inspirație creatoare.

Și ce întâmplare minunată să fii născut chiar de Ziua internațională a poeziei! Încă o dovadă că zeii ți-au fost mereu favorabili.

Excelsior!

LUCIAN SCURTU, poet și profesor

Sursă imagine: fototeca personală Lucian Scurtu

Poet și eseist, o vreme redactor-șef al revistei Familia, Ioan Moldovan s-a născut la 21 martie 1952, în satul Mureșenii de Câmpie, județul Cluj. Membru al Uniunii Scriitorilor, al ASPRO și al PEN Club-ului Român.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s