Din jurnalul unui profesor de franceză

Francofonie 2022. Doi ani de inactivitate! La începutul anului 2020 am primit un grup de 100 elevi și profesori din Belgia. În aprilie trebuia să mergem noi, 100 de elevi și profesori, în Belgia! Totul s-a anulat! Din cauza pandemiei. Au urmat doi ani în care toate activitățile extracurriculare au fost anulate – olimpiade, concursuri, activități, tot!

Vă imaginați cu ce mare drag și dor au răspuns elevii la solicitarea de a participa la Zilele francofoniei în Oradea!

Francofonia este o altă abordare. A preda franceză și germană e cu totul altceva decât a preda engleză. E greu! Pentru că elevii sunt familiarizați cu limba engleză din cântece, filme, Internet! Azi engleza acaparează totul!

Niciodată nu am preferat calea ușoară! De altfel, nici nu puteam, eu fiind profesor de franceză și în necunoașterea limbii engleze! Dar am știut întotdeauna să-mi motivez elevii! Așa am făcut și în acest an, 2022, când, după doi ani de „inactivitate”, le-am propus elevilor mei să participe la două activități înscrise în calendarul francofoniei.

Concursul Chants Sons sur Scène li se adresează elevilor pe categorii de vârstă, are tradiție, finala se ține în fiecare an la Baia Mare. Profesorul Nic Weisz este inițiatorul concursului, un profesor minunat, pe care l-am cunoscut acum mulți ani la Olimpiada de limba franceză.

Profesoara Adela Rus a avut ideea de a face o pre-sesiune la Oradea. De câțiva ani, elevii și studenții talentați se întrec pe scena Liceului de Artă din Oradea. Cei mai buni se confruntă în finala festivalului de la Baia Mare. Câștigătorii pleacă în Franța!

Eleva mea, Iulia Bulzan, a obținut premiul II. Este o elevă talentată, iubitoare de franceză, cu prezență scenică, cuprinde publicul și se bucură de muzică. La anul poate va fi prima!

Despre cea de-a doua minunată experiență trăită anul acesta, participarea la un concurs ce valorizează arhitectura orașului nostru, citiți în curând un material aflat în pregătire.

Prof. LIVIA MIRCEA,

Colegiul Național Emanuil Gojdu

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s