Atelierele viitorului la Liceul Arany János

La cea mai recentă ediție a Fondului Științescu, o inițiativă a Fundației Comunitare Oradea, având ca scop încurajarea, susținerea și finanțarea proiectelor educaționale încadrate în domeniul STEM / STEAM (Science, Technology, Engineering, Arts, Mathematics), Liceul Teoretic Arany János din Salonta a câștigat o finanțare pentru proiectul denumit Walking bits 2.0.

În cadrul Liceului Teoretic Arany János din Salonta, derulăm multe proiecte în vederea popularizării științelor exacte și sporirii interesului pentru disciplinele STEM.

Astfel funcționează de zece ani cercul de astronomie, care poartă numele marelui astronom născut în Salonta, Kulin György. Am organizat 16 ediții ale Simpozionului Național Științific al Elevilor, care este derulat în fiecare an în luna mai și la care elevii de liceu au posibilitatea să prezinte lucrări și experimente de matematică, informatică, fizică, chimie, biologie și astronomie. Începând cu acest an școlar, simpozionul va purta numele marelui om de știință Kulin György și va fi organizat la data de 14 mai 2022, fiind de nivel național, cu participare internațională. În liceul nostru, în afară de cercul de astronomie, funcționează un cerc de robotică Arduino și un cerc de fizică.

Ne-am bucurat atunci când a ajuns la noi anunțul lansării proiectelor Fondului Științescu din Oradea și prima dată am aplicat în anul școlar 2017-2018, când ne-am îndeplinit o dorință mai veche, aceea de a populariza sursele de energie regenerabile în rândul elevilor și de a încerca un tip de energie regenerabilă, și anume cea solară. Prin proiectul Solar Monitoring Salonta, în anul școlar 2017-2018, am construit împreună cu elevii roboței care funcționau cu energie solară.

În anul școlar 2018-2019, am aplicat din nou și prin proiectul Walking bits! am dotat cercul de robotică cu o imprimantă 3D performantă.

Era firesc ca, după doi ani de pandemie, în acest an școlar să  aplicăm din nou și din fericire am și câștigat finanțare pentru un proiect care dorește să fie continuarea a ceea ce am început în anul școlar 2018-2019 și tocmai din acest motiv poartă denumirea de Walking bits 2.0!

Walking bits 2.0! este finanțat cu 12 300 lei prin Fondul Științescu Oradea, un program implementat în județul Bihor de Fundația Comunitară Oradea, EUROPE DIRECT Oradea, finanțat de Romanian American Foundation, susținut de Federația Fundațiile Comunitare din România, cu sprijinul donatorilor individuali și al finanțatorilor locali: Vernicolor, Fundația Elena Neagu, Golde Oradea, Qubiz, Decitex RO, VPK Packaging Salonta, Creatopy, Smartware, Sema Express, Nidec Oradea, Inter Broker de Asigurare, Vulcri, Accesa.

Din suma câștigată am achiziționat opt seturi de robotică LEGO Education SPIKE Essential, seturi cu care vor lucra 24 elevi de clasa a 3III-a și a IV-a, sub mentoratul unori elevi din clasa a IX-a și a X-a. Credem că utilizarea seturilor de robotică LEGO Education SPIKE Essential va sprijini procesul de învățare și dezvoltare a gândirii, logicii, creativității. Totodată copiii vor învăța și ce este munca în echipă, colaborarea, învață să interacționeze, să comunice atunci când analizează, identifică soluții pentru probleme reale.

Am organizat două ateliere de inițiere a învățătoarelor din școala noastră astfel încât seturile să fie utilizate și în anii următori de către toți elevii de clasa a III-a și a 4IV-a. Până în acest moment proiectul are un mare succes în rândul elevilor mentori și în cadrul învățătoarelor. Așteptăm cu nerăbdare atelierul din această săptămână, când vor veni elevii de clasa a III-a și a IV-a și vor folosi prima dată seturile pentru a construi roboțeii aleși.

Membri echipei de proiect sunt următorii: subsemnata, profesor de fizică Kiss Mária – coordonator de proiect responsabil cu organizarea și susținerea activităților, profesor de fizică Berei Csongor – responsabil cu comunicarea și mediatizarea activităților / rezultatelor, contabil Madar Angela – responsabil documente contabile, profesor de fizică Kiss Ernő – responsabil achiziții, profesori pentru învățământul primar Szallós Ildikó și Pocsai Krisztina – responsabili cu promovarea activităților proiectului, fotografii și / sau video în timpul activităților organizate.

Cei interesați pot urmări activitățile proiectului pe pagina de socializare a proiectului sau pe pagina de socializare a liceului.

Pe această cale, ținem să mulțumim colaboratorilor, sponsorilor și tuturor care ajută la derularea activităților și  proiectelor inițiate de Fondul Științescu din Oradea. Totodată, dorim să mulțumim și echipei de proiect din cadrul Fundației Comunitare din Oradea pentru tot sprijinul acordat în derularea proiectului.

Sursă imagini: fototeca Liceului Teoretic Arany János

prof. KISS MÁRIA,

coordonator de proiect

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s