Provocările în activitatea școlară

Fiecare zi, săptămână sau lună la școală trebuie să aducă ceva nou, util și atractiv pentru a implica și motiva elevii în activitatea la clasă. Un loc special la clasa a III-a C de la Eco Școala Gimnazială Avram Iancu, Oradea, îl ocupă provocările fel de fel.

Le spunem provocări temelor, proiectelor, sarcinilor care au caracter obligatoriu sau facultativ. Această strategie didactică își are începuturile în perioada când eram online și am creat albume pe grupul închis de Facebook al Clasei Delfinilor, unde cine era interesat și dorea rezolva provocarea și posta o fotografie sugestivă. Astfel, sunt provocări la fiecare disciplină școlară ce pot să fie date la școală 3-5-10 minute sau acasă pentru perioade de timp diferite. Toate informațiile sunt date dinainte pe Classroom, ca pe grupul clasei sa fie albumul vizibil tuturor. Diseminarea a ceea ce s-a rezolvat întotdeauna se face la finalul termenului dat, în sala de clasă.

Fie că e vorba de un eveniment național / internațional, de o poveste / carte citită, de o tehnică de lucru artistico-plastică, de un proiect, de surprinderea unor aspecte din mediul înconjurător, de o simplă întrebare etc., elevii de-a lungul timpul și-au dovedit consecvența, perseverența, curiozitatea.

Provocările rămân punctul forte în activitatea de predare – învățare – evaluare, prin care li se sugerează ceva elevilor: să observe / să caute / să redacteze / să demonstreze / să organizeze / să prezinte / să facă, pentru ca apoi să se discute / să se analizeze / să se tragă concluziile cu privire la noțiunile / temele / subiectele avute ca provocări.

Sursă imagini: fototeca Școlii Gimnaziale Avram Iancu

Prof. MONICA TOADER

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s