Cel mai bun lot de chimie din țară

Ediția de anul acesta a Olimpiadei Naționale de Chimie s-a desfășurat în perioada 14-18 aprilie 2022, la Baia Mare, județul Maramureș. Bihorul a fost reprezentant de cinci elevi, care au fost coordonați de doamna profesoară Luncan Anița de la Colegiul Național Emanuil Gojdu Oradea. Rezultatele obținute de echipajul județului Bihor au fost deosebite.

Iată numele câștigătorilor și rezultatele obținute de echipajul județului Bihor la Olimpiada Națională de Chimie: Danșa Daria, clasa a VIII-a, Colegiul Național Emanuil Gojdu Oradea – mențiune; Chebeleu Daria, clasa a IX-a, Colegiul Național Emanuil Gojdu Oradea – mențiune; Popoviciu Paul, clasa a X-a, Colegiul Național Emanuil Gojdu Oradea – mențiune specială; Șurtea Marc, clasa a X-a, Colegiul Național Emanuil Gojdu Oradea – mențiune; Iova Vlad, clasa a XII-a, Colegiul Național Emanuil Gojdu Oradea – premiul I.

Vă prezentăm în continuare câteva impresii ale premianților noștri de la Olimpiada Națională de Chimie.

DARIA DANȘA

„Performer înseamnă motivație, dedicare și perseverență. Acestea sunt calități care se regăsesc în fiecare elev în parte, dar care fără cheia succesului, fără pasiune, nu dau roade. De aceea, în spatele unui olimpic stă multă muncă și sacrificiu și să nu uităm cel mai important lucru – sprijinul și îndrumarea unui profesor. Pentru mine olimpiada a însemnat o experiență frumoasă, pe care nu o voi uita niciodată și pe care vreau să o repet”, spune Daria Danșa.

DARIA CHEBELEU

„A fi olimpic înseamnă pasiune, dedicare, dar și multă muncă. Pentru mine, experiența participării la olimpiada națională de chimie reprezintă o onoare și o mândrie. Fiind prima mea olimpiadă națională, emoțiile au fost copleșitoare, însă oportunitatea de a-mi îmbogăți cunoștințele în domeniul chimiei și de a mă autodepăși într-o astfel de competiție, alături de elevi din toata țara care îmi împărtășesc pasiunea, mi-a oferit încredere și m-a făcut să înțeleg frumusețea unei asemenea experiențe”, declară Daria Chebeleu.

PAUL POPOVICIU

Paul Popoviciu, câștigătorul unei mențiuni speciale, ne-a spus următoarele: „Aceasta a fost prima mea olimpiadă națională. Îmi amintesc că, în clasa a V-a, împreună cu câțiva colegi ne uitam cu admirație la listele cu numele olimpicilor naționali. Încercam să ne imaginăm cum sunt acești elevi, oare cât de dedicați sunt și oare câtă muncă au depus ei până să ajungă aici. Presupuneam că trebuie să fie cu toții cu adevărat geniali, și nu elevi obișnuiți ca noi.

Șase ani mai târziu, în timpul vacanței de vară, m-am alăturat grupului de chimie coordonat de către profesoara noastră, Anița Luncan. În opt luni de zile am scris 1.500 de pagini cu exerciții și probleme. Am studiat din opt culegeri. Am lucrat în laboratoarele școlii și universității. Doamna profesoară mi-a fost alături într-un mod pe care nu îl voi uita niciodată. Făceam liste cu nelămuriri și dânsa petrecea ore întregi să îmi explice în grup și apoi individual. De abia pe drumul spre Olimpiada Națională din Baia Mare pot zice că am conștientizat întru totul faptul că am ajuns olimpic. Am simțit un mozaic de emoții și trăiri. Eram mulțumit de mine, încântat, surprins că am reușit, emoționat și onorat că voi avea ocazia să concurez alături de cei mai buni.

Probele au fost creative. Subiectele au valorificat mai degrabă nuanțele subtile ale chimiei, intuiția și gândirea logică, decât doar o reproducere rigidă a cunoștințelor. M-am simțit provocat, energizat și oarecum vesel, deși eu mă așteptam să mă fi simțit copleșit de emoții. La festivitatea de premiere, în momentul primirii diplomei, cu greu mi-am stăpânit entuziasmul. În fericirea mea, îmi venea să alerg spre doamna profesoară să ne bucurăm împreună de rezultatul muncii noastre, ceea ce am și făcut la finalul festivității”.

MARC ȘURLEA

O confesiune asemănătoare ne-a făcut și Marc Șurtea: „Statutul de olimpic național m-a cuprins încă din clasa a VI-a, când am debutat în domeniul fizicii, moment din care mi-am dorit să mă reîntorc an de an în mediul competitiv. Chiar dacă au fost doi ani de pauză în organizarea olimpiadelor, nu am încetat să mă pregătesc și am participat la olimpiadele naționale organizate de Societatea Română de Fizică, Chimie și Informatică.

Anul acesta, Olimpiada de Chimie de la Baia Mare a fost mai deosebită pentru mine, deoarece am obținut cel mai bun premiu dintre rezultatele anterioare, și anume mențiunea acordată de Ministerul Educației. Îi mulțumesc pe această cale doamnei profesoare Anița Luncan pentru încrederea, munca, sprijinul și suportul moral acordat. Mă bucură faptul că alături de ceilalți colegi ai mei și împreună cu doamna profesoară am reușit să aducem Bihorul în fruntea clasamentului național.

Experiența olimpiadei este mai mult decât ceva deosebit. Indiferent de rezultatul obținut, acele câteva zile petrecute alături de cei mai buni elevi din țară, emoțiile concursului, bucuria rezultatului și prieteniile legate creează un imbold de a mai retrăi, de a te reîntoarce în mediul competitiv, de a te stimula în a te autodepăși.”

Vlad Iova, elev în clasa a XII-a, etalează un profil deosebit: în vara aceasta va fi șef de promoție, cu media 10, al Colegiului Național Emanuil Gojdu. Acesta a mai câștigat premii la olimpiade și în anii trecuți, a luat și premiul special pentru cea mai bună lucrare teoretică și practică și s-a calificat în Lotul Național Lărgit pentru Olimpiada Internațională de Chimie.

VLAD IOVA

L-am rugat pe Vlad să ne răspundă la câteva întrebări, pentru a ne împărtăși din experiența sa la olimpiadele școlare.

Q&A

Ce înseamnă să fii olimpic?

Vlad Iova: Din punctul meu de vedere, a fi olimpic înseamnă a participa la cea mai frumoasă competiție de știință, o aventură care pentru mine a început acum șase ani, în clasa a VII-a.

Nu pot să spun că am ales să fiu performer, ci că mi-a plăcut să aprofundez chimia. Performanța a fost un rezultat direct al studiului aprofundat.

Cum a fost la olimpiadă?

Vlad Iova: Anul acesta m-am bucurat să mă revăd cu ceilalți colegi și prieteni din țară, după ce anul trecut olimpiada s-a desfășurat online. A fost a cincea Olimpiadă Națională de Chimie la care am participat. Pentru mine, aceasta a reprezentat o experiență frumoasă și regret că anul viitor nu voi mai putea participa. Subiecte au fost foarte dificile, atât la proba teoretică, cât și la cea practică, însă satisfacția rezolvării lor a fost foarte mare.

Care sunt sentimentele pe care le trăiești ca elev premiat?

Vlad Iova: La Olimpiada de anul acesta, am obținut Premiul I la clasa a XII-a și m-am calificat pe poziția a doua în Lotul Național Lărgit pentru Olimpiada Internațională de Chimie. Mă simt onorat și am un profund respect pentru toți colegii cu care am participat. Consider că toți participanții la aceste olimpiade au fost premiați pentru munca lor.

Doresc să mulțumesc doamnei profesor Anița Luncan, mentorul meu, conducerii Colegiului Național Emanuil Gojdu Oradea, corpului profesoral al clasei a XII-a F și părinților mei.

Cu cinci premii la Olimpiada Națională de Chimie câștigate, județul Bihorul este fruntaș în țară la această olimpiadă. Îi felicităm pentru munca depusă, pentru efortul și perseverența de care au dat dovadă. Sperăm ca rezultatele lor să încurajeze și pe alți elevi din județul nostru să participe la olimpiadele școlare, să îi motiveze și să le arate că prin muncă și perseverență totul este posibil.

Aceste informații ne-au fost oferite cu generozitate de dl prof. Cristian Dragomir, inspector de Chimie al județului Bihor, căruia îi mulțumim.

Sursă imagine: fototeca Cristian Dragomir

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s