Fundația Comunitară Oradea, susținută de Russmedia, a lansat în toamna anului trecut programul Plantropolis, adresat învățătorilor și educatorilor, prin care se oferă finanțare pentru amenajarea de mini-grădini urbane în perimetrul instituțiilor în care aceștia activează. În 19 ianuarie a.c. au fost anunțați câștigătorii acestor finanțări, pe care vi-i prezentăm în serial. În acest material, faceți cunoștință cu Proiectul „Reciclăm și explorăm”, propus de Grădinița cu Program Prelungit nr. 23 Castelul Veseliei, Oradea, structură a Liceului Ortodox Episcop Roman Ciorogariu.
Proiectul intitulat Reciclăm si explorăm, este dedicat preșcolarilor de la grădinița noastră. Locația grădiniței corespunde cerințelor proiectului, aceasta fiind situată în zona centrală, str. Republicii, nr. 41.
Proiectul deserveşte un mijloc de cunoaştere / observare / cercetare / aplicare cu aspect interdisciplinar al modalităților de reciclare, cât și de cultivare a lavandei, în scopuri educative, fiind totodată un mijloc de explorare senzorială, subliniat cu ajutorul unui traseu senzorial.
Dispunând de un spațiu adecvat, ne-am hotărât să realizăm activități cu preșcolarii noștri în aer liber, în așa-zisele laboratoare ale naturii, unde copilașii însușesc noile cunoștințe prin explorare directă, activități didactice și gospodărești, în care se învață cu eficiență sporită, deoarece ei pot observa în direct, pot descrie și participa atât la o colectare eficienta a materialelor reciclabile, cât și la toate etapele de cultivare, întreținere si recoltare a unei plante, care îți încântă simțul văzului si cel olfactiv și un traseu de explorare, prin simțuri tactile și auditive, a mediului înconjurător.
Proiectul are la bază amenajarea a trei mini-grădini urbane înălțate eco, de lavandă, după ce reciclăm în primul rând PET-uri de diferite mărimi, pentru a cultiva semințele pentru răsaduri, PET-uri cu pulverizator, de ajutor la udatul semințelor și pe urmă a răsadurilor, hârtie și resturile vegetale pentru compost si amenajarea unui traseu senzorial, pentru dezvoltarea simțurilor tactile. Spațiul pentru realizarea celor trei mini-grădini înălțate se află chiar în fața spălătoriei, unde vom planta și depozita răsaduri de lavandă.
Pe lângă aprofundarea cunoștințelor de ecologie, sub aspect interdisciplinar (reciclare și cultivare), prin practicarea agriculturii ecologice, prin realizarea unei mini-plantații de lavandă înălțată, urmărim promovarea reciclării eficiente. Cultivarea lavandei, în spațiul atent ales, este condiţionată de tendinţe ecologice: utilizarea compostului ca mijloc de producere a dioxidului de carbon, încălzire şi îngrăşământ natural, utilizarea apei de ploaie şi a luminii naturale. Elementele de structură a grădinii sunt naturale şi reciclabile.
Concomitent, vom dezvolta si creativitatea si dexteritatea copilașilor, prin ateliere de creație, sincronizate cu anumite sărbători – Calendarul Advent, Atelier de creație PET-uri decorative, Atelier de ghivece, în care vom cultiva lavandă, Atelier de creație de Ziua Mamelor, Atelier de creație – Ziua Pământului 22 Aprilie, Atelier de activități gospodărești de Ziua Tatălui, Atelier de creație jucării de 1 Iunie, Atelier de creație coronițe si buchețele de lavandă.
Vom fi mândri să dăruim copilașilor noștri experiențe de neuitat, iar comunității din care facem parte, o locație cu parfum de poveste!
Această grădiniță, implicit această urbe, are nevoie de tot ce e util pentru a păstra curățenia și frumusețea acestui oraș, atât de apreciat si admirat. Instituțiile și cetățenii acestui municipiu au nevoie de un exemplu de urmat și de un loc de poveste, de admirat, de creat amintiri frumoase, efectiv un loc de relaxare, care să-ți încânte ochii și sufletul.
Grupul-țintă îl reprezintă copiii grădiniței noastre, care, reciclând și plantând lavandă, vor beneficia de un laborator natural, în care vor observa cu ochii lor și vor dezvolta comportamente esențiale pentru un tânăr adult, de a recicla corect pentru a salva casa noastră, Terra, subliniind importanța plantelor si modul lor de îngrijire și cultivare, plante care reprezintă esența vieții, prin tot ceea ce ne oferă.
O altă cale minunată este de a merge desculț, pe un traseu senzorial, responsabil integrat, în spațiul generos al grădiniței noastre. Astfel, preșcolarii vor explora și descoperi materiale și elemente naturale, care o compun. Ideea este de a crea un spațiu sigur, în care copiii să poată merge desculți de-a lungul unei poteci circulare, printre copacii de pe parcela respectivă, unde pot găsi frunze, iarbă, pietricele, flori, nisip, toate aranjate astfel încât să nu riște să fie răniți și să experimenteze doar plăcerea explorării. Lemnul va fi pentru a marca calea și pe urmă dreptunghiuri bine delimitate, umplute cu pietricele, frunze, nisip, pietriş, iarbă, gresie, ramuri de lemn, apă, paie, fân.
Acest proiect l-am denumit transdisciplinar, pentru că implică toate cele cinci domenii de dezvoltare ale preșcolarului, deoarece există dependenţe şi interdependenţe, astfel că fiecare achiziţie dintr-un domeniu influenţează semnificativ progresele copilului în celelalte domenii.
Sensibilitatea senzorială este capacitatea unui copil de a percepe stimuli din lumea exterioară, de a le procesa și de a le interpreta corect. Acesta include un sentiment de atingere, vedere și auz – odată cu dezvoltarea senzitivității senzoriale a copiilor preșcolari, trebuie luate în considerare toate cele cinci componente.
Grădina senzorială are efecte foarte pozitive asupra copiilor, în special pe grupa de vârstă cuprinsă între 3 și 12 ani. În grădina senzorială, copiii își pot dezvolta percepțiile senzoriale în timp ce se joacă și au grijă de plante.
Grădina senzorială devine un fel de colț de relaxare unde reușim să contemplăm natura, unde savurăm prin simțul mirosului diferite parfumuri naturale, unde privind admirăm culorile, unde degustăm diferite arome, unde reușim, cu sensibilitate și empatie mângâia plante, unde savurăm prin auz sunetele și tăcerile naturii.
Vă puteți îmbogăți grădina senzorială, astfel încât să poată fi întotdeauna stimulantă nu numai pentru atingere și vedere, ci și pentru miros și auz. De exemplu, copiii pot asculta zgomotele create, atunci când merg pe diferite suprafețe sau pot mirosi lavanda din grădina lor.
Cel mai mare beneficiu al grădinii senzoriale pentru copii este crearea unui mediu bogat și stimulant care le poate favoriza creșterea din punct de vedere motor și dezvoltarea celor cinci simțuri.






Adevărata educaţie ecologică îşi va atinge scopul numai atunci când preșcolarii, cetăţenii de mâine, vor fi convinşi de necesitatea ocrotirii naturii şi vor deveni factori activi în acţiunea de conciliere a omului cu natura. Conştientizând frumuseţea mediului local, promovând pitorescul zonei, în care locuiesc, copiii vor înţelege utilitatea acţiunilor ecologice.
Echipa de proiect este constituită din următorii: prof. Bodog Adriana, coordonator proiect, prof. Puie Camelia Irina, coordonatorul instituției și coordonator general. Galea Lavinia, membru, responsabil achiziții, prof. Vereș Simina, responsabil promovare, Rus Cristina, responsabil administrare financiară, și majoritatea părinților, dintre care îî amintim pe Borta Marius și Sfârlea Alin. Echipa va beneficia de sprijinul unui grup de voluntari: prof. Radu Rus, părinte director al Liceului Ortodox, prof. Dorel Leucea, părinte director adjunct al Liceului Ortodox, prof. Stan Ramona, Csiger Krisztina, proprietar grădină de lavandă din Sântion.
Prof. ADRIANA BODOG
Sursă imagini: fototeca Grădiniței cu Program Prelungit nr. 23 de pe lângă Liceul Ortodox Episcop Roman Ciorogariu