Fundația Comunitară Oradea, susținută de Russmedia, a lansat în toamna anului trecut programul Plantropolis, adresat învățătorilor și educatorilor, prin care se oferă finanțare pentru amenajarea de mini-grădini urbane în perimetrul instituțiilor în care aceștia activează. În 19 ianuarie a.c. au fost anunțați câștigătorii acestor finanțări, pe care vi-i prezentăm în serial. În acest material, faceți cunoștință cu proiectul Grădina din Lumea Poveștilor, propus de Grădinița cu Program Prelungit nr. 50 – Structura 55, Oradea.
Din dorința de a răspunde nevoilor de cunoaștere a copiilor de vârstă preșcolară cu privire la educația ecologică, protecția mediului, reciclare și amenajare a unei grădini verzi, Grădinița cu Program Prelungit nr. 50 – Structura 55, Oradea implementează proiectul Grădina din Lumea Poveștilor, finanțat prin programul Plantropolis, conceput de Fundația Comunitară Oradea, sponsorizat de Russmedia Romania, implementat cu sprijinul VPK Packaging Salonta, Eco Bihor, Eltex Recycling, în parteneriat cu Grund School.
Amplasată într-o zonă suburbană a orașului, în regiunea de case a cartierului Ioșia, Grădinița cu program prelungit nr. 55 sau Grădinița Lumea Poveștilor beneficiază de o curte cu o suprafață generoasă, fapt care a constituit un beneficiu considerabil în amenajarea unei grădini urbane.
Pornind de la activități de educație ecologică, prin intermediul cărora preșcolarii au învățat despre protecția mediului, reciclare selectivă și stil de viață sănătos și continuând cu descoperirea modalităților de a-și cultiva propriile plante, copiii au pornit într-o călătorie interactivă descoperind utilitatea produselor regenerabile, drumul de la semințe la plante, conditiile și spațiul necesar dezvoltării acestora, dar şi bucuria recoltei.





Cu sprijinul acordat de părinții copilașilor din grădiniță, Grădina din Lumea Poveștilor a prins contur, în prezent existând cinci bacuri de permacultură în care preșcolarii au plantat deja primele semințe de legume timpurii (ridichi, ceapă verde etc.), răsaduri (ardei, roșii, vinete), dar și plante aromatice și flori. În spațiul ce delimitează bacurile se va amenaja o alee senzorială cu materiale din natură: nisip, pietriș, iarbă, fân, lemne etc.
Proiectul Grădina din Lumea Poveștilor urmăreşte responsabilizarea copiilor și a părinților faţă de importanţa protejării mediului înconjurător, conturarea deprinderilor şi a atitudinilor de a preţui şi respecta mediul prin comportamente civilizate, dar şi sensibilizarea cetăţenilor privind importanţa amenajării de spații și grădini verzi.





Astfel, proiectul nostru nu reprezintă doar o altă modalitate de a recicla sau a cultiva legume, flori sau plante aromatice, ea este un instrument puternic de învăţare prin activităţi reale.
Sursă imagini: fototeca Grădiniței cu Program Prelungit Nr. 50
prof. înv. preșcolar NATALIA GHIURO,
GPP Nr. 50 – Structura 55, Oradea