Lexicograf, autor de manuale, culegător de folclor

De 12 ani, MOL România acordă Premiile Mentor celebrând excelența în educație, munca susținută, efortul neîntrerupt și pasiunea unor oameni deveniți mentori, formând caractere și cariere de succes. Premiile Mentor continuă să recompenseze munca enormă a unor antrenori și profesori merituoși, care își dedică viața elevilor pe care îi inspiră  și conduc spre performanță.

SchoolBit vă prezintă în serial laureații ultimei ediții, zece la număr, din toată țara, printre care și un profesor bihorean. Începem, firesc, cu prof. Ionel Cordovan,  personalitate binecunoscută deja în peisajul scolastic al județului nostru, prezentându-vă portretul sintetic pe care i l-au făcut cei din juriul Premiilor Mentor pentru excelență.

Are peste două decenii de activitate extinsă și diversă în învățământul pentru rromi. Ca dascăl, se remarcă încă de la începutul carierei prin talent, devotament și dinamism, fiind încurajat de profesorul universitar Gheorghe Sarău să își aprofundeze studiile. Astfel, din anul 2000, participă la cursurile naționale de limba rromani, culege folclor, traduce diferite texte și opere literare, elaborează 15 manuale rrome, devine membru și președinte al comisiilor centrale de organizare şi de evaluare a competițiilor naționale și internaționale din domeniul limbii rromani. Din 1999, are o activitate didactică continuă la Școala Gimnazială Puiu Sever Ineu, cu întrerupere în anul 2018, când a lucrat la Ministerul Educației Naționale. A pregătit loturile de olimpici naționali și internaționali, unii dintre aceștia devenind profesori în domeniu. Pentru meritele sale a primit numeroase distincții, printre care Diploma de Excelență oferită de Ministerul Educației în 2015 și Ordinul Meritul pentru Învăţământ în grad de Cavaler, acordat de Administrația Prezidențială în 2021.

Aceste informații ne-au fost oferite cu generozitate de dl András Imre, director executiv al Fundației Pentru Comunitate, căruia îi mulțumim.

Artwork: Fundația pentru Comunitate

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s