Carte cu mărturii despre rezistența anticomunistă

Vineri, 10 iunie 2022, va avea loc lansarea cărții Suferința nu se dă la frați. Mărturia Lucreției Jurj despre rezistența anticomunistă din Munții Apuseni (1948-1958)de Corneliu Jurju și Cosmin Budeancă. Evenimentul este organizat de Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal, Editura Polirom, Asociația pentru Promovarea Turismului din Oradea și Regiune, Clubul Monarhiștilor Clujeni, Fundația Culturală Memoria și va avea loc în Cetatea Oradea (Piața Emanuil Gojdu, nr. 39-41,corp E, et. I), de la ora 12.00.

Cartea a apărut de curând la Editura Polirom (ediţia a II-a, revăzută şi adăugită), cu sprijinul Clubului Monarhiştilor Clujeni şi al Fundaţiei Culturale Memoria și conține prefaţă de Doru Radosav și postfaţă de Ruxandra Cesereanu.

„Spre deosebire de alte lucrări memorialistice, aceasta este o carte provocată de istoricul oralist. Ea s-a născut, pe de o parte, dintr-o presiune interioară a femeii luptătoare din munți de a depune mărturie despre dramele de care a avut parte, elaborând personaje din fatalitatea amintirilor tragice, iar pe de altă parte, din imperativele exterioare, circumscrise discursului public, ale istoriei interzise atâtea decenii. Prin urmare, este o mărturie a unui om simplu, care nu are emfaza auctorială a literaturii memorialistice apărute după 1989. Lucreția Jurj povestește «istoria ei», care în mod indirect a fost și istoria noastră, nespusă, dar împărtășită.” (Doru Radosav)

 „Lucreția Jurj înțelege cât de importantă este neuitarea, memoria, în istoria recentă a României; de aceea, mărturia ei se dorește a fi simplă, fără zorzoane, fără o stilistică anume, fără tropi, în linia adevărului franc. Dar la fel de limpede Lucreția Jurj înțelege cât de necesară este rostirea durerii, relatarea suferințelor (fie și într-un mod discret).” (Ruxandra Cesereanu) Vor lua cuvântul: PS Virgil Bercea, prof.univ.dr. Gabriel Moisa, lect. univ. dr. Cristina Pușcaș, Cornel Popa, Cornel Jurju, Cosmin Budeancă.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s