Mentorat internațional despre cyberbullying

Colegiul Național Onisifor Ghibu a participat la un proiect Erasmus în luna aprilie, constând într-un  schimb de experiență la Praga. Am ales să mă implic în proiect, știind că va fi o experiență unică și care mă va ajuta în viitor.

Activitățile din cadrul proiectului se desfășurau într-o anumită cadență: dimineața, în jurul orei 9, ne îndreptam spre Școala Kiddum, unde se țineau activitățile tematice legate de cyberbullying, asta până pe la orele 12-13. O excepție a constituit-o cea de-a doua zi, când a trebuit să mergem la școală după-masă. A trebuit să ne împărțim în echipe de câte cinci elevi, pentru a desfășura sarcinile primite. Activitățile au decurs interactiv, am lucrat în echipe, iar printre acestea s-a inclus realizarea unui film și a unui afiș, pentru a ajuta să combatem fenomenul de bullying. Cu echipa m-am înțeles foarte bine și a fost o bună cooperare între noi.

După programul de la școală, programul includea vizitarea unor obiective, cu precădere de patrimoniu – Muzeul Național din Praga, Podul lui Carol, diferite catedrale, Ceasul Astrologic.

Cultura cehă și cea română țin ambele de civilizația europeană și își împart un spațiu apropiat, așa că am întâlnit multe similarități. Chiar am avut parte o surpriză plăcută: într-una din zile s-a organizat un spectacol în centru cu dansuri populare cehe, și nu am putut să nu observ că dansurile cehe și cele românești – mai specific, bihorene – sunt asemănătoare, existând pași și mișcări aproape identice – evident, fiecare cu specificul său.

Cu privire la obiectivele turistice, toate m-au impresionat, dar mai memorabile mi s-au părut Ceasul Astronomic din centrul orașului și Biserica Sfântul Nicolae. Ceasul Astronomic este un obiectiv unic în lume, atât prin aspect, cât și prin faptul că, la oră fixă, prin cele două ferestre se afișează cei 12 Apostoli. Biserica este un adevărat monument arhitectural, stilul baroc putând fi identificat cu ușurință, prin picturile și decorațiunile bisericii.
Din acest proiect Erasmus am învățat în primul rând elemente în plus legate de fenomenul bullying. Am aflat care sunt formele acestuia, care sunt efectele pe termen lung și cum putem să-l combatem cât mai eficient.

Suntem mândri de școala noastră că a avut ocazia să participe la un asemenea proiect și ne bucuram că elevii se pot dezvolta în tr-o ambianță europeană. Îmi exprim recunoștința profesorilor de la Onisifor Ghibu care au făcut posibil acest stagiu: Lucia Cighir, Găvruța Camelia, Carpăn Anca și Simuț Alina.

Sursă imagine: fototeca personală Andreea Bot

ANDREEA BOT

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s