Sprijin pentru integrarea refugiaților ucraineni în comunitate

De la începutul războiului din Ucraina, prin campania Ajutor pentru Ucraina, Fundația Comunitară Oradea a venit în sprijinul necondiționat al celor afectaţi, atât în zonele cel mai greu încercate (Bucea, Kiev, Harkov, Mariupol), cât şi în zonele de refugiu-tampon (Cernăuţi, Ivano-Frankivsk, Liov), de tranzit intens (Rădăuţi şi Sighetu Marmaţiei) sau de sejur temporar în judeţul nostru.

Cu sprijinul generos al partenerilor noştri, au fost mobilizate resurse financiare, alimentare, medicale şi de îmbrăcăminte, au fost facilitate transportul, cazarea şi masa pentru sute de refugiaţi precum şi acţiuni de reducere a impactului fizic şi psihologic generat de fuga din calea armelor. Furnizarea de informaţii necesare adaptării şi implicării în viaţa comunităţii bihorene, alături de acţiuni concrete în această privinţă, sunt acum noua direcţie în care ne îndreptăm eforturile.

În faţa dramei incomensurabile prin care trece poporul ucrainean, pentru a maximiza eficienţa acţiunii, am ales, alături de ONG-uri bihorene, de autorități locale și județene, să ne unim eforturile în cadrul grupului de inițiativă Bihor pentru Ucraina. Rezultatul imediat a fost deschiderea Centrului de Primire și Asistență Refugiați Bihor, înființat pentru a răspunde nevoilor imediate ale acestora. Mai bine de 60 de zile, Centrul a funcționat cu ajutorul autorităților şi voluntarilor într-un spaţiu amplu din cadrul Oradea Shopping City. Odată cu schimbarea dinamicii migraţiei şi a situaţiei din Ucraina, funcţionalitatea Centrului a fost adaptată nevoilor prezente, noua locaţie fiind stabilită în cadrul Comunitecii Fundaţiei Comunitare Oradea (magazinul Crișul, etajul 1, intrarea dinspre strada Nicolae Jiga), aceasta asumând şi cheltuielile de administrare şi funcţionare pentru următoarea perioadă.

Centrul de Primire și Asistență Refugiați Bihor este deschis de luni până vineri, în intervalul 9-17. Aici vor fi distribuite alimente şi produse de întreţinere, puse la dispoziţie de colegii sau partenerii noştri din Grupul de iniţiativă „Bihor pentru Ucraina” sau achiziţionate din resurse proprii. Pentru a veni în sprijinul refugiaților ucraineni, Fundația Comunitară Oradea pune la dispoziția acestora numărul unic de telefon 0359.456.123, la care cei în nevoie pot obţine consiliere sau ajutor în limbile ucraineană sau rusă.

Începând cu luna iunie, timp de trei luni, Fundația Comunitară Oradea va susține adaptarea şi integrarea refugiaţilor în Bihor cu sprijinul financiar al Oxfam International, prin Integration Program for Refugees, program coordonat la nivel național de Federația Fundațiilor Comunitare din România și implementat la nivel local de Fundațiile Comunitare. Programul de adaptare şi integrare va avea 3 arii principale de acţiune: comunicare, educație și coeziune socială.

Aria comunicării urmăreşte promovarea şi creşterea coeziunii prin implicarea activă în comunitate a refugiaților prin acţiuni din domeniul educației, integrării pe piața muncii, sensibilizării comunităţii bihorene privitor la problematica refugiaţilor și prin colaborarea cu instituții media și jurnaliști.

Aria educațională urmăreşte integrarea copiilor ucraineni în programe și activități menite să contribuie la dezvoltarea lor personală şi civică; acordarea de sprijin pentru copii și adulți pentru învățarea limbilor română și engleză reprezintă un alt obiectiv al programului de integrare.

Aria coeziunii sociale urmăreşte aducerea împreună a comunităților gazdă și a refugiaților prin programe și activități inițiate de organizații locale, cu menirea unei bune înţelegeri a celuilalt şi a depăşirii fricilor reciproce care pot apărea în situaţii de criză umanitară.

Timp de 3 luni, Oxfam International și partenerii din cadrul Disasters Emergency Committee susțin eforturile rețelei Fundațiilor Comunitare din România în vederea integrării naturale și deschise a refugiaților din Ucraina. Fundația Comunitară Oradea a ales să își unească forțele cu alte trei organizații şi să finanţeze şi activităţile desfăşurate de acestea: Asociaţia Grund Community, Fundația People to People Oradea și Fundația Șinca.

Asociaţia Grund Community va demara un atelier de cusut în cadrul Centrului, scopul activităților fiind conştientizarea importanţei reducerii poluării și dobândirea de cunoștințe legate de sectorul vestimentar. Educația în natură va reprezenta o altă direcţie abordată, cu un program de eco conștientizare ce va facilita accesul copiilor ucraineni la educație prin cursuri în cadrul unei școli de vară şi prin organizarea unei tabere, urmărind crearea unui mediu propice pentru învăţare şi relaxare.

Fundaţia People to People Oradea va avea în vedere inventarierea la nivelul județului Bihor a inițiativelor și acțiunilor de sprijin a refugiaților, a tipurilor de răspuns ale românilor faţă de conflictul din Ucraina și, mai ales, faţă de nevoile ucrainenilor, răspuns care a avut o componentă emoţională semnificativă. Înțelegerea acestei dinamici va oferi un cadru pentru consolidarea răspunsului pe termen lung și transferarea acestuia în sprijinirea comunităţilor locale. Fundaţia People to People va organiza, de asemenea, întâlniri de consiliere psihologică și sprijin emoţional pentru refugiaţii ucraineni din Bihor. Acestea vor fi organizate în cadrul Centrului de Primire și Asistență Refugiați Bihor din cadrul Comuniteca. ONG-ul va organiza și activități de integrare în comunitate.

Fundația Șinca va avea în vedere educarea și crearea de activități recreative care să faciliteze integrarea ucrainenilor în societate. Va demara activitățile în cadrul Centrului Educațional Roua, unde va desfășura cursuri de limbă română şi limbă engleză pentru ucraineni, dar și activități recurente de socializare și recreative. Fundația Șinca va organiza și un târg de cariere dedicat ucrainenilor, precum și o excursie cultural-istorică în județul Bihor.

CONTACT:

Teodora Albiter, manager proiecte

Fundația Comunitară Oradea

tel. 0743 899 901

e-mail: teodora@fundatiacomunitaraoradea.ro

Sursă imagne: fototeca Fundației Comunitare Oradea

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s