În pragul nopții de Sânziene

În cadrul programului cultural multianual Țara Crișurilor – vatra etnografică, Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal organizează o seară muzeală dedicată costumului tradițional de Bihor din satele de pe Valea Barcăului, care va avea loc vineri, 24 iunie a.c., la sediul din str. Armatei Române, nr. 1/A, de la orele 17:30.

Manifestarea se desfășoară sub egida Zilei Universale a Iei și va cuprinde următoarele evenimente:

  • Vernisajul expoziției Costumul tradițional de Bihor de pe valea Barcăului, cu exponate din colecția particulară a Muzeului de Artă Populară Ligia Alexandra Bodea, din Iaz, jud. Sălaj. Tânără  entuziastă protectoare a patrimoniului mobil și imobil din satele de pe Valea Barcăului și Sub-Meseș, Ligia Alexandra Bodea a reușit să constituie o colecție impresionantă prin reprezentativitatea și importanța pieselor salvate de la distrugere.
  • Obiceiul de împletit coronițe de Sânziene – demonstrație susținută de țărănci din sate de pe Valea Barcăului. Una dintre cele mai îndrăgite sărbători ale verii  este cea a Sânzienelor, protectoare ale lanurilor de grâu și orz aflate în pârg. În această zi, tinerele fete și neveste împleteau cununi din flori de sânziene și spice de grâu, care aveau menirea de a proteja de duhurile rele atât oamenii, cât și animalele.
  • Lansarea atelierului de creație Să redescoperim cămașa tradițională din Bihor, în care participanții doritori vor fi îndrumați să realizeze în totalitate propria cămașă tradițională folosind ca model o piesă din patrimoniul Secției de Etnografie a Muzeului Țării Crișurilor. Piesele vestimentare astfel realizate vor face parte din expoziția care va fi deschisă cu ocazia Zilei Universale a Iei 2023.  

Intervențiile vor fi susținute de dr. Simona Bala, muzeograf la Secția de Etnografie a Muzeului Tării Crișurilor, și de Ligia Alexandra Bodea.

Partenerii manifestării sunt: Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Muzeul de Artă Populară Ligia Alexandra Bodea din Iaz, jud. Sălaj, Universitatea Oradea, Muzeul Municipal Beiuș și Asociația Prietenii Muzeului Țării Crișurilor.

Intrarea este liberă în limita a 150 de locuri.

Imagine: detaliu din afișul evenimentului

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s