Numai cu acordul părinților

Educația sexuală în școli va fi predată ca educație sanitară, începând din clasa a VIII-a și doar cu acordul scris al părinților, potrivit proiectului de modificare a legii privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului adoptat marți, 21 iunie, de Camera Deputaților.

Proiectul de lege a fost adoptat cu 224 voturi pentru, un vot contra şi 49 de abţineri. Astfel, deputații au admis parțial cererea de reexaminare a Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, la solicitarea preşedintelui.

Legea fusese întoarsă la Camera Deputaților de către președintele Klaus Iohannis. În cererea de reexaminare, acesta apreciase că, prin introducerea sintagmei „educaţie pentru viaţă, inclusiv educaţie sanitară”, textul de lege se îndepărtează de principiul promovării educaţiei pentru sănătate, prevăzut în art. 3 lit. r) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011. Deputaţii au reformulat textul, stabilind „derularea sistematică în unităţile şcolare, începând cu clasa a VIII-a, cu acordul scris al părinţilor sau al reprezentanţilor legali ai copiilor, de programe de educaţie pentru sănătate, în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală”.

Camera Deputaţilor este for decizional, astfel că legea va merge la promulgare.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s