O sută de ani de râvnă

Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal, împreună cu Biserica Ortodoxă Telechiu și Primăria Comunei Țețchea, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor și Primăria Municipiului Oradea, marchează mâine, 29 iunie , 100 de ani de la sfinţirea Bisericii cu hramul „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din localitatea Telechiu, comuna Țețchea, Bihor.

Cu acest prilej, în foișorul din curtea bisericii, va fi inaugurată și expoziția Centenarul Bisericii Ortodoxe cu hramul Sfinții Împărați Constantin și Elena din Telechiu (1922-2022). Curatorul expoziției, dr. Cristina Liana Pușcaș, a surprins în panourile informative câteva aspecte legate de istoricul construirii locașului de cult.

Biserica Ortodoxă din Telechiu a fost ridicată prin „ofranda, zelul și evlavia creștinească” a ofițerilor și soldaților din Regimentul 2 Vânători „Regina Elisabeta”, sub comanda colonelului Victor Iacobini. Este vorba de aceeași unitate militară la cârma căreia s-a aflat, vremelnic, și generalul Traian Moșoiu. Târnosirea bisericii a avut loc pe 29 iunie 1922, în ziua Sfinților Apostoli Petru și Pavel, în prezența Episcopului Ortodox de Oradea, Roman Ciorogariu și a Episcopului Ortodox de Cluj, Nicolae Ivan. 

Biserica adăpostește un impresionant candelabru ornamentat cu gloanțele soldaților, o adevărată capodoperă. Aproximativ 20 de gloanțe stau mărturie sacrificiului soldaților români pentru eliberarea pământului strămoșesc. Candelabrul poartă următoarea inscripție: «LUCRAT DE SERGENTUL STOICA NICOLAE • REGIMENTUL 2 VÂNĂTORI „RE” ANUL 1921».

Sursă imagine: fototeca Muzeului Țării Crișurilor

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s