Povestea cu îngeri a Viktoriei

9.287 de copii și 11.403 de adulți au primit asistență umanitară complexă,  prin echipele Organizației Salvați Copiii, la nivelul județelor Tulcea și Galați, de la începutul invaziei militare din Ucraina. Salvați Copiii înființează în Galați primul centru de consiliere și informare pentru familiile refugiate din Ucraina.

La doar 7 ani, Viktoria a trecut prin experiența traumatizantă a războiului și a pierderii casei. Locuia cu mama și bunica ei în Harkiv, când au început bombardamentele. Fetița dormea, iar când zgomotul exploziilor a trezit-o, pe jos, în cameră, erau pene albe. Și-a inventat o poveste, pentru a putea face față, la vârsta ei, traumei: erau pene de la îngerii care ne-au protejat, povestește Viktoria. Astăzi, este inclusă în programul de asistență umanitară al Salvați Copiii România.

Salvați Copiii a oferit, până acum, pentru 136.387 de persoane, dintre care 78.240 de copii ucraineni și 58.147 de adulți (femei, vârstnici, bărbați cu derogare medicală, familii extinse) sprijin umanitar, asistență juridică și educațională, precum și psihologică. Au fost distribuite 11.610 tichete sociale pentru familiile cu copii, iar 3.828 de persoane (1.276 de familii) au fost înregistrate în programul de asistență financiară pentru a primi suport pentru o periodă de 3 luni.

Organizația a fost prezentă la punctele de trecere a frontierei încă din prima zi din care refugiații din Ucraina au ajuns pe teritoriul României, evaluând constant nevoile și oferind asistență umanitară.

Echipele de teren asigură alimente, suport emoțional, comunicare în limba ucraineană, consiliere cu privire la drepturile legale ale refugiaților, respectiv procedura de azil, colaborând cu reprezentanții autorităților prezente la frontieră (Inspectoratul General pentru Imigrări și Poliția de Frontieră).

Cu acordul reprezentanților Poliției de Frontieră, a fost amenajat la Isaccea un spațiu special pentru mamele cu copii sugari, unde sunt distribuite alimente, jucării, pampers, suzete, biberoane, șervețele umede, cărucioare, port-bebe-uri, termosuri cu apă caldă, articole de vestimentație/încălțăminte, cartele telefonice etc.

De asemenea, Salvați Copiii a acordat asistență în Centrul Regional de Cazare și Proceduri pentru Solicitanți de Azil Galați, dar și în afara centrului, pentru 790 de persoane – 446 de copii și 344 de adulți. Pentru toți copiii au fost desfășurate activități recreative în Camerele Copiilor amenajate de Salvați Copiii, dar și în spațiile de joacă organizate în aer liber. Toate familiile au primit alimente, articole vestimentare, încălțăminte sau produse de igienă și au beneficiat de consiliere informațională.

Salvați Copiii a început să distribuie persoanelor asistate tichete sociale, pentru ca acestea să-și poată procura cele necesare în funcție de propriile nevoi.

Echipele mobile ale organizației au oferit, în Tulcea și Galați, tichete sociale și consiliere informațională pentru 292 de persoane – 140 de copii și 152 de adulți.

Sursă imagine: fototeca Salvați Copiii

Persoană de contact:

LAVINIA VARODI, coordonator program

e-mail: lavinia.varodi@salvaticopiii.ro

tel. 0721 329 101

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s