Școala Gimnazială Nicolae Popoviciu – Beiuș a derulat în perioada 27 iunie – 1 iulie 2022, pe parcursul unei săptămâni, programul județean cu participare internațională, avizat de ISJ Bihor, Școala de Vară – Școală pentru Comunitate!, dedicat tuturor copiilor, de la mic la mare.
Coordonatorii programului au fost subsemnatele – director, prof. Rada Daniela, și prof. Hele Rodica, iar echipa de proiect a fost alcătuită din director adjunct, prof. Buhaș Monica, prof. înv. primar Monea Manuela, Nica Viviana, precum și din cadrele didactice ale școlii noastre și ale școlilor partenere.
Proiectul și-a propus cunoașterea valorilor culturale și spirituale locale, naționale și internaționale, dezvoltarea abilităților și competențelor specifice muncii în echipă,identificarea talentelor proprii, dezvoltarea spiritului competițional, a potențialului elevilor și valorificarea acestora la maximum.
Au participat 130 de copii, atât din școala noastră, cât și din alte școli. Între aceștia, am avut un grup de 14 copii din localitatea Poroskovo – Ucraina, care se găsesc la noi în oraș, fiind refugiați din pricina războiului, precum și doi copii americani, care au venit să-și petreacă vacanța la bunici și au venit cu entuziasm la activitățile desfășurate de noi.







Copiii au fost organizați în grupuri de lucru și asistați de profesori voluntari, cadre didactice ale școlii noastre și ale școlilor partenere. Aceștia au desfășurat activități atractive, instructiv-educative cu o tematică variată: sport și mișcare, dezvoltare personală, cultură și tradiții, aprofundarea limbii române, a limbii engleze și franceze, activități outdoor și de recreere; ateliere de creație (activități de artizanat / confecționare de port popular/artă decorativă / pictură/împletit / croșetat / origami), activități muzicale (karaoke / majorete / interpretare de cântece / dansuri), exerciții de dicție, memorizări, jocuri matematice, practici ecologice, consiliere psihopedagogică de grup.
Domnul doctor Vlad Cristian Deac de la Oradea a susținut activitatea Educație pentru sănătate.
De asemenea copiii au vizitat și Muzeul Municipal Beiuș,
Folosind metode specifice educației non-formale, proiectul propus a oferit un spațiu adecvat pentru petrecerea timpului liber într-un mod creativ și plăcut, creând oportunități de implicare a copiilor în activități care să le contureze competențe de comunicare, sociale și care să le dezvolte spiritul civic.
Ultima activitate, intitulată Jurnalul Şcolii de Vară, a oferirea diplome tuturor participanților.
De ce acest proiect educațional?
Ca dascăli care ne modelăm elevii, cel mai important rol al nostru este promovarea valorilor profund umane prin toate mijloacele care ne stau la dispoziție. Niciodată un singur set de idei sau un singur grup de oameni nu va putea spune ce e mai bine de făcut într-o situație dată. Împreună însă, am reușit să croim un drum către soluții, să îmbunătățim activitatea extrașcolară a elevilor noștri. Împreună am pus în aplicare programul educațional Școala de vară – Școala pentru comunitate – prima ediție, care a optimizat activitatea scolii.
Programul a avut în vedere creșterea încrederii părinților în instituția noastră școlară, precum și o bună colaborare și implicare a acestora în sprijinirea activităților curriculare și extra-curriculare, cunoscându-se importanta părinților în desăvârșirea copiilor lor.
Parteneri implicați în desfășurarea proiectului au fost următorii:ISJ Bihor (inspector școlar pentru educație permanentă, prof. Florin Negruțiu), Primăria Municipiului Beiuș (primar Gabriel Popa), AsociațiaOrizonturi Noi Carpatine dinUcraina, localitatea Poroskovo, Raion Perecin, Regiunea Transcarpatia, Asociația Dor de Vatră, Hunedoara(vicepreședinte Aurica Bogojel), Asociația Avram Iancu, Beiuș (președinte Viorel Ianc), 11 școli din județul Bihor și un liceu din Otopeni, Ilfov.
Sponsorii activităților au fost: Asociația de Părinți a Școlii Gimnaziale Nicolae Popoviciu, Protopopiatul Ortodox Beiuș, Asociația Mărgărit din Nucet, cadre didactice ale școlii, Anca Degău, Viviana Nica, SC Divingarden SRL Beiuș, care ne-a asigurat o masă de fructe delicioase!
Școala de Vară – Școala pentru Comunitate a devenit o realitate ce se vede, se simte, are conținut. La Școala de Vară copiii au descoperit că, atunci când se află într-o atmosferă caldă și prietenoasă, își dezvoltă abilitățile de relaționare și de comunicare, precum și competențe specifice muncii în echipă. O experiență unică, în care copiii au îmbinat distracția cu învățarea și cu dezvoltarea personală.
Învățarea înseamnă să realizezi că totul e posibil a fost motto-ul Școlii de Vară în care toți copiii au construit împreună o vacanță frumoasă, pe care să nu o uite niciodată! Le mulțumim tuturor pentru implicare!
Ne revedem în 2023, la ediția a doua!
Sursă imagini: fototeca Școlii Gimnaziale Nicolae Popoviciu
director, prof. DANIELA RADA
prof. RODICA HELE