Bienala de artă decorativă

Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal, Consiliul Județean Bihor și Primăria Municipiului Oradea, în parteneriat cu Universitatea Națională de Arte, București, Universitatea din Oradea – Facultatea de Arte, Uniunea Artiștilor Plastici din România, Uniunea Artiștilor Plastici – Filiala Oradea și Direcția Județeană pentru Cultură Bihor vă invită vineri, 8 iulie 2022, ora 13.00, la vernisajul BIENALEI DE ARTĂ DECORATIVĂ ARTEFECT, ORADEA 2022/

Este vorba de un eveniment de anvergură națională, care are ca scop promovarea artei decorative românești și valorificarea potențialul creator al artiștilor din România și care se va desfășura la sediul muzeului din str. Armatei Române, nr. 1/A.

„Datorat numărului mare de artiști înscriși -155, evenimentul de la Muzeul Țării Crișurilor, găzduit în două spații de expunere – Muzeul Țării Crișurilor și Galeriile de Artă Reperaj – Cetate Oradea, este cu atât mai important cu cât generează un dialog vizual deschis și interesant, cu exprimări plastice care alcătuiesc o suită de creații definitorii ale câtorva tendințe, orientări estetice și stilistice actuale, subliniind o dată în plus meritul școlii românești de artă decorativă”, afirmă inițiatorul și curatorul acestei expoziții, Adina Rențea.

Că e vorba de tapiserie, broderie, tehnici mixte, sticlă, metal, ceramică sau porțelan, lucrările artiștilor prezenți în Bienala de Artă Decorativă Artefect – Oradea 2022 subliniază consistența mesajului artistic și expresivitatea decorativă a limbajului plastic, ca o forță dominantă a creației artistice românești.

Chiar dacă se desfășoară în două spații de expunere distincte, expoziția reliefează un parcurs expozițional coerent, atractiv, echilibrat, în exprimarea originalității și expresivității fiecărui exponat, subliniind compatibilitatea noilor forme materiale, insolite, neconvenționale, cu realitatea artistică a acestui timp.

Jurizarea artiștilor înscriși în Bienală a fost realizată de prof. univ. dr. Cosmin Paulescu, decanul Facultății de Arte Decorative – Universitatea Națională de Arte, București, conf. univ. dr. Corina Andor, decanul Facultății de Artă – Universitatea Oradea, Cornel Abrudan, șef secție Artă la Muzeul Țării Crișurilor, dr. Vioara Bara, Președintele UAP – Filiala Oradea, Adina Rențea, președintele Asociației pentru Sprijinirea Artelor Frumoase.

Organizarea evenimentului a avut în componența sa nume reprezentative de artiști din București și Oradea: conf. univ. dr. Daniela Frumușeanu, membru în Consiliul de Conducere al Filialei de Arte Decorative, UAP București, lect. univ. dr. Mihai Moldovanu, Universitatea Națională de Arte, București, conf. univ. dr. Mihaela Tătulescu, Facultatea de Artă – Universitatea Oradea, Cornel Abrudan, șef secție Artă, Muzeul Țării Crișurilor Oradea, Radu Tîrnoveanu, artist vizual, Oradea.

Le-au fost alături în acest demers criticul de artă Ramona Novicov, prof. univ. dr. Cătălin Bălescu, rectorul Universității Naționale de Arte, București, prof. univ. dr. Bogdan Severin Hojbotă – președintele Filialei de Arte Decorative Bucureșți – UAPR, Ovidiu Ionescu și Gheorghe Maftei, membri în Consiliul de Conducere al Filialei de Arte Decorative – UAP București.

Expoziția va putea fi vizitată în perioada 9 iulie – 7 august 2022, la Muzeul Țării Crișurilor  și  la Galeriile de Artă Reperaj – Cetate, după următorul program: marți-duminică, 10.00-18.00.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s