„Darul nespus” / „Toate-s în odihnă”

La sfârșitul anului 2021 a fost organizată cea de-a a treisprezecea ediție a concursului interjudețean de compunere literară în limba maghiară, pe tema Crăciunului. Concurenții puteau să aleagă între două subiecte: „Darul nespus” sau „Toate-s în odihnă”.

Instituția aplicantă a fost Școala Gimnazială Ioan Slavici – Oradea, iar proiectul s-a derulat între 1 octombrie 2021 și 31 ianuarie 2022, în colaborare cu alte trei instituții: Casa Corpului Didactic a județului Bihor, Radio Vocea Evangheliei – Oradea și Biserica Baptistă Maghiară Nr. 1 – Oradea.

Copiii din clasele III-VIII trebuiau să trimită prin e-mail o compunere în care să prezinte ce / cine este pentru ei darul nespus, sau cum văd ei odihna sufletului în zilele noastre tulburătoare, ținând cont de condițiile scrierii unei compuneri și de cerințele fixate de organizatori (referitoare la lungime, creativitate, expresii, ortografie).

La concurs au participat 182 de copii din 9 județe (BN, BH, HR, HD, CJ, CV, MS, SM, SJ) și 44 școli, fiind pregătiți de 49 cadre didactice. Cei 22 de premianți au fost aleși de 18 profesori de specialitate.

Membrii juriului au fost cadre didactice, atât preuniversitare, cât și universitare. La evaluarea lucrărilor s-a luat în considerare în primul rând creativitatea elevilor, dar și forma, cât și conținutul compunerii (expresii, ortografie). S-au ales cele mai bune lucrări pe baza criteriilor discutate, și s-a decis în echipă asupra celor trei-cinci premianți din fiecare vârstă. S-a urmărit exclusiv munca elevului, gradul de originalitate și imaginație dovedit de elevii participanți, prin lucrările realizate.

Principalele premii au fost cărți corespunzătoare vârstei, dulciuri, CD-uri cu cântece de Crăciun, iar primii trei premianți din fiecare vârstă vor putea participa cu reducere într-o tabără de vară. Diplome și CD-uri s-au înmânat tuturor copiilor, precum şi cadrelor didactice. Aceştia din urmă au primit şi adeverinţe de participare.

Concursul s-a încheiat în cadrul unor festivităţi de Crăciun cu distribuirea premiilor şi a diplomelor pentru participanţi. Festivitățile de Crăciun au fost organizate în toată țara (în limita posibilităților din cauza pandemiei). În ianuarie a avut loc o evaluare a concursului pentru organizatori, iar cele mai bune compuneri au fost citite la radio, în emisiuni realizate pentru

copii.

Compunerile și fotografii, inclusiv din anii anteriori, pot fi găsite pe PAGINA WEB A CONCURSULUI

Sursă imagine: fototeca Școlii Gimnaziale Ioan Slavici

prof. înv. primar MELEG ADINA

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s