Start înscrieri la Universitatea din Oradea!

Universitatea din Oradea și-a prezentat miercuri, 6 iulie 2022, oferta de școlarizare pentru anul de învățământ care va debuta la începutul lunii octombrie. La conferința de presă au participat: rectorul Universității din Oradea, prof. univ. dr. ing. habil. Constantin Bungău, prorectorul responsabil cu managementul cercetării și calității învățământului, prof. univ. dr. Sanda Filip și coordonatoarea Biroului „Admitere 365”, Corina Ardelean.

„Suntem deja în plin proces de admitere pentru anul universitar 2022-2023, unele facultăți demarând procedurile de înscriere încă din data de 4 iulie. Avem, pentru viitorii studenți, o ofertă generoasă și diversificată”, a declarat rectorul Universității din Oradea.

Concret, oferta Universității din Oradea înseamnă: 97 de programe pentru studii de licență, din care șapte în limba engleză, 64 de programe pentru studii de masterat, patru dintre acestea în limba engleză, plus 18 programe de studii doctorale, în limbile română și engleză.

Înscrierile pentru admiterea la Universitatea din Oradea se fac pe tot parcursul lunii iulie, urmând ca rezultatele să fie afișate până la data de 1 august 2022. Patru facultăți susțin probe de admitere: Facultatea de Arte, Facultatea de Construcții, Cadastru și Arhitectură, la specializarea Arhitectură, Facultatea de Geografie, Turism și Sport, pentru specializările Sport și Kinetoterapie, respectiv Facultatea de Medicină. „Admiterea la unele facultăți se face în ordinea mediilor de la bacalaureat sau, cu ponderi diferite, în funcție de mediile de la anumite materii și examenul de bacalaureat. De exemplu, pentru admiterea la Facultatea de Drept se iau în calcul: în proporție de 40% media de la bacalaureat, 30% media anilor de liceu și 30% media unor discipline umaniste”, a explicat prof. Bungău, adăugând că, în acest an, cei care aspiră să devină mediciniști vor da o singură probă de examen, cu subiecte din biologie și chimie.

Pentru anul universitar 2022-2023, Universitatea din Oradea are pregătite 1.900 de locuri, bugetate, la nivelul studiilor de licență și o capacitate totală de școlarizare de 5.500 de locuri. Programele de master au bugetate nu mai puțin de 850 de locuri și pot primi peste 1.700 de studenți. „Din păcate, la doctorat avem doar 19 locuri bugetate”, a afirmat rectorul.

Universitatea din Oradea pune la dispoziția celor care vor să își aprofundeze cunoștințele și programe post-universitare. Între acestea, cele din domeniul dezvoltării rețelelor de e-learnig și management educațional vor fi – după cum apreciază dl Constantin Bungău – „foarte solicitate, pentru că tehnologia digitală este tot mai prezentă în predare, învățare și evaluare”. „Le recomand celor care învață bine să facă și o a doua specializare. În acest caz, studenții și absolvenții noștri urmând să achite doar jumătate din taxa de studii”, a mai afirmat rectorul universității orădene.

Reprezentanții Universității din Oradea subliniază că taxele de școlarizare au crescut foarte puțin, față de anii trecuți. „Nu sunt creșteri semnificative. Taxele nu au crescut la nivelul ratei inflației”, a asigurat rectorul. La licență, cea mai mare taxă de școlarizare este pentru Facultatea de Medicină, 6.100 de lei pe an. Pentru domeniul Interpretare Muzicală, taxa este de 5.000 de lei, însă acest domeniu presupune costuri ridicate pentru pregătirea individuală a studenților. La facultățile umaniste, taxa anuală este în jurul sumei de 2.900 de lei, iar la cele inginerești de 3.100 de lei. Pentru studiile de master, taxa anuală este de 5.000 de lei la muzică, 3.000 de lei la facultățile umaniste și 3.400 la cele din domeniul tehnic. „Taxele de înscriere sunt cele din anii trecuți”, a subliniat coordonatoarea Biroului „Admitere 365”, Corina Ardelean.

Rectorul Universității din Oradea a spus că viitorii studenți pot beneficia și de mai multe tipuri de burse, cele speciale având valoarea de 1.000 de lei, iar cele de doctorat de 85 de euro pe lună. Bursele Erasmus se bucură și ele de un buget foarte generos. În plus, Universitatea din Oradea are relații contractuale cu 550 de instituții de învățământ superior din întreaga lume, studenții având posibilitatea să acceseze programe de învățământ din peste 80 de țări, după cum a declarat Corina Ardelean, șefa Biroului „Admitere 365”. Căminele Universității din Oradea pot primi 1.435 de studenți, iar un loc în cămin costă între 200 și 150 de lei.

Prorectorul prof. univ. dr. Sanda Filip a adăugat că, pentru anul universitar următor, sunt 246 de locuri rezervate românilor veniți de peste granițe, etnicilor rromi și elevilor proveniți din licee aflate în mediul rural.

„Acordăm o atenție deosebită studenților care vin din Ucraina”, a subliniat prof. Bungău. Rectorul Universității din Oradea a explicat că, din țara aflată în război cu Rusia, vin două categorii de studenți; studenții ucraineni și studenții străini care au învățat în Ucraina: „Avem în lucru circa 500 de dosare, primite din partea acestora. Statul român asigură, pentru aceștia, o suplimentare de 20% a locurilor bugetate”.

„În anul universitar care tocmai s-a încheiat am avut 400 de studenți angrenați în concursuri și competiții de specialitate. 250 de studenți au participat la diverse proiecte de cercetare. Alți 81 de doctoranzi au luat parte la proiecte speciale dedicate lor. Universitatea din Oradea este bine cotată, avem o recunoaștere internațională bună în acest an și pe domeniul cercetării”, a declarat prorectorul responsabil cu managementul cercetării și calității învățământului, prof. univ. dr. Sanda Filip. Prorectorul Universității din Oradea a mai scos în evidență faptul că instituția oferă multe stagii de internship, în oraș și chiar în străinătate. „Credem că este foarte important ca absolvenții noștri să știe ce înseamnă, la modul real, meseriile pentru care se pregătesc. Asigurăm un nivel de educație foarte bun. De aceea suntem printre universitățile bine cotate ale țării”, a concluzionat prof. univ. dr. Sanda Filip.

„Sperăm ca anul universitar 2022-2023 să se desfășoare sub auspiciile normalității”, a mai spus, la finalul întâlnirii sale cu presa rectorul Universității din Oradea.

Aceste informații au ajuns la noi prin amabilitatea dlui Florin Budea, din partea Biroului Comunicare al Universității din Oradea, căruia îi mulțumim.

Sursă imagini: fototeca Universității din Oradea

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s