Programul Grădinița estivală, derulat de Organizația Salvați Copiii, se desfășoară din anul 1998 și a ajuns în acest an la a XXV-a ediție. Acest longeviv proiect are la bază curriculum-ul pentru educația timpurie și respect cele cinci domenii de dezvoltare a copiilor: dezvoltarea fizică, sănătate și igienă personală; dezvoltarea socio-emoţională; dezvoltarea cognitivă și cunoașterea lumii; dezvoltarea limbajului, a comunicării și a premiselor citirii și scrierii; capacităţi și atitudini în învăţare.
Programul se adresează copiilor de vârstă preșcolară care nu au mers la grădiniță și care se pregătesc să intre la clasa pregătitoare sau să urmeze cursurile unor grădinițe de stat, obiectivul fiind de a sprijini integrarea copiilor în sistemul de învățământ de masă.
Programul desfășurat până acum a avut un impact deosebit: dezvoltarea cognitivă și cunoașterea lumii: la intrarea în program, 13% dintre copii aveau cunoștințe adecvate vârstei, iar la finalizarea programului, procentul a crescut la 64% dintre copii; dezvoltarea limbajului, a comunicării și a premiselor citirii și scrierii: la intrarea în program, 10% dintre copii aveau cunoștințe adecvate vârstei, iar la finalizarea programului, procentul a crescut la 53% dintre copii; capacităţi și atitudini în învăţare: la intrarea în program, 11% dintre copii aveau cunoștințe adecvate vârstei, iar la finalizarea programului, procentul a crescut la 53% dintre copii; 93% dintre copii au fost înscriși în învățământul de masă, restul de 7% sunt în monitorizare și vor fi înscriși în anul școlar următor.
În cei 24 de ani de activități estivale au fost sprijiniți pedagogic, precum și socio-economic, 13.750 de copii – 10.293 de copii la Grădinița estivală și 3.457 de elevi în programul de remediere estivală, organizați în 531 de grupe.
În anul curent vor fi organizate activități estivale pentru 2.500 de copii, dintre care 385 de preșcolari și 2.115 elevi, din București și 20 de județe ale țării.
CONTACT:
Liliana Bibac-Moșneguțu, coordonator programe educaționale
e-mail: liliana.bibac@salvaticopiii.ro tel. 0741 933 599
Sursă imagine: fototeca Salvați Copiii