Copiii ucraineni din România deschid anul școlar

Peste 100 de copii ucraineni, care se refugiază din calea războiului în România, au marcat luni deschiderea anului școlar, după ce au fost incluși în programul Școală după Școală, derulat de Organizația Salvați Copiii România în cadrul Școlii nr. 73 din Capitală

Copiii, cu vârste de ciclu primar, au cântat imnul Ucrainei, în vreme ce colegi români au intonat imnul României, pentru a transmite astfel un mesaj de solidaritate.

Până acum, aproape trei sferturi (73%) dintre copiii ucraineni care se află în România și-au continuat educația la distanță, urmând online programa din Ucraina, 7% dintre aceștia și-au întrerupt complet educația, în vreme ce 6% au frecventat școlile românești, unde s-au organizat clase speciale cu predare conform programei ucrainene și cu profesori din țara de origine, doar 1% fiind înscriși ca audienți în sistemul românesc de educație, arată datele unei consultări realizate de Salvați Copiii România.

Cei 110 copii ucraineni au fost organizați în grupe speciale, sub îndrumarea unei echipe de cadre didactice din Ucraina și vor derula activități educaționale de luni până vineri, de la ora 13:00, adăugându-se activități de weekend, care vizează dobândirea deprinderilor de viață independentă, consiliere, educație pentru sănătate. Copiii vor învăța potrivit programei din Ucraina și vor lua, totodată, lecții de limba română.

„Mulțumim din suflet Organizației Salvați Copiii, datorită căreia am avut ocazia să studiem într-un mediu sigur. Ne exprimăm recunoștința pentru sprijinul dumneavoastră, înțelegerea problemelor noastre școlare și vacanța oferită copiilor. Sperăm într-o cooperare care va deveni și mai puternică.” a spus Yuliia Raicheva, coordonatorul echipei de profesori ucraineni.

„Pentru copii, este important accesul la educație în limba maternă, atât din punct de vedere cognitiv, cât și emoțional, pentru că plecarea lor de acasă s-a produs ca o traumă. Sunt copii care și-au pierdut unii casele, alții școlile și este esențial să fie restabilite liante socio-emoționale, așa cum este educația în limba maternă. Totodată, este crucial ca acești copii să se simtă integrați, să nu aibă povara de a fi străini.”, a explicat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.

Pe perioada verii, Organizația Salvați Copiii a organizat școli de vară, la care au participat peste 400 de copii ucraineni.

Sursă imagine: fototeca Salvați Copiii

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s