Premiul I pentru Andrei la un concurs internațional de poezie

Andrei Ovidiu Petrache, elev al Colegiului Național „Teodor Neș” din Salonta, a câștigat Premiul I la secțiunea Elevi din clasele IX-X, din cadrul instituțiilor școlare din afara Franței, în cadrul ediției din acest an a Concursului internațional de poezie în limba franceză Poésie en liberté. Andrei este singurul reprezentant al României premiat la acest concurs.

Comitetul de organizare, selectare și premiere a poeziilor înscrise în acest concurs, ajuns la ediția XXIV), jurizat la Paris de reprezentanți ai unor instituții de învățământ și cultură din Paris (Franța), München (Germania), Louvain (Belgia) și prezidat de poetul și actorul Francis Coffinet, i-a atribuit premiul tânărului poet în data de 12 iulie 2022.

Nominalizată în luna mai, în finala Concursul Poésie en liberté – 2022 (jurizat la Paris), creația lirică a lui Andrei s-a remarcat dintr-un portofoliu de peste 500 de poezii ale elevilor și studenților din Uniunea Europeană și din spațiul francofon extracomunitar înscriși în concursul coordonat anul acesta de echipa lui Matthias Vincenot, director artistic, poet, doctor în litere, Cavaler al Artelor și Literaturii.

Poeziile în limba franceză au fost selecționate de poeții André Prodhomme, Laurence Bouvet, Étienne Orsini și Nicole Simonet. Premiile I, II și III au fost acordate celor zece secțiuni de creație și au fost clasificate pe categorii de vârstă, de la 16 la 25 de ani, și categorii de studii liceale sau universitare.

La concursul de la Paris, Andrei a participat cu șapte creații lirice în limba franceză realizate pe teme stabilite de organizatorii francezi. Dintre acestea, poezia intitulată Vivre avec la joie du jeu! (Trăiește viața cu bucuria unui joc!), a obținut Premiul I la secțiunea instituții școlare din afara Franței.

Premiile II și III au fost obținute de elevi din Singapore și Algeria. Printre premianți s-au numărat elevi din Franța, Germania, Belgia, Spania, Statele Unite, Vietnam, țările Africii de Nord și  din Asia orientală.

Andrei a mai participat anul trecut la Concursul internațional de poezie organizat de instituții școlare din România și Republica Moldova, unde a primit Premiul I pentru creație poetică și Premiul Special al juriului pentru originalitate.

Festivitatea deschiderii noului an școlar 2022-2023, organizată de Colegiul Național „Teodor Neș” din Salonta, a fost marcată de inițiativa Executivului local salontan, care i-a acordat lui Andrei Diploma de Onoare a orașului, „ca recunoaștere din partea Primăriei Salonta a Premiului I obținut în competiția internațională de poezie în limba franceză – «Poésie en liberté»”.

Török László, primarul municipiului Salonta, a subliniat în discursul susținut cu prilejul festivității că această diplomă oferită de Primăria Salonta reprezintă un semn de prețuire și mulțumire pentru perseverența și profesionalismul elevului Andrei Ovidiu Petrache în cadrul activităților culturale, pentru succesul reușit în Franța și pentru sporirea reputației Municipiului Salonta”.

„Consider că această diplomă de onoare primită din partea Primăriei Salonta încununează efortul educațional susținut al doamnelor profesoare de limba franceză și limba română din cadrul Colegiului Național din Salonta, condus de doamna profesoară Florentina Galea”, a declarat Andrei.

Prof. Anca Fustos

Andrei Ovidiu Petrache este pregătit la Limba franceză de profesoara Anca Fustos, iar la Limba română de profesoara Roxana Ilieș.

Festivitatea decernării premiilor anuale ale Concursului internațional de poezie Poésie en liberté – 2022 va avea loc la Paris, în luna noiembrie a acestui an.

Aflați mai multe despre Andrei și pasiunile sale lirice dintr-un text par lui-même, pe care îl vom posta cât de curând.

Sursă imagini: fototeca personală Andrei Petrache

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s