Urmărește migrația păsărilor cu EuroBirdwatch!

Pentru a treizecea toamnă la rând, EuroBirdwatch ne scoate din case și ne trimite la observat specii în migrație.

Din 1993, de la primul eveniment organizat de BirdLife International, începutul de octombrie a mobilizat peste 1,3 milioane de entuziaști care au numărat peste 96 milioane de păsări migratoare, în cadrul a peste 45.000 de evenimente ornitologice organizate pe întreg cuprinsul Europei. Numărul impresionant de participanți vorbește de la sine despre cât de atractiv este birdwatching-ul, mai ales în plină migrație.

Societatea Ornitologică Română vă invită să vă bucurați de migrațiile păsărilor și să trimiteți observațiile din 1 și 2 octombrie, pentru a fi parte a acestui fenomen. Zonele cu aglomerări de păsări, precum râuri, lacuri, mlaștini sunt locurile ideale pentru a observa cât mai multe specii în această perioadă.

Observațiile trebuie trimise până duminică, 2 octombrie, ora 14.00, pe adresa dora.domsa@sor.ro sau office@sor.ro, pentru a putea fi procesate și trimise către organizația care le va centraliza pe toate, la nivel european.

Migrația păsărilor e un eveniment spectaculos care ne-a fascinat dintotdeauna, dar mai cu seamă în vremurile când nu știam prea multe despre motivele, traseele sau destinațiile acestei călătorii, de-a dreptul epopeice pentru unii dintre drumeți. Dar chiar și acum, când, grație informațiilor acumulate prin observații, inelări sau transmițătoare satelitare atașate zburătoarelor, s-au lămurit parte din mistere, sosirea sau plecarea păsărilor – în stoluri mai mari sau mai mici, mai gălăgioase sau silențioase, mai la firul ierbii sau la înălțimi amețitoare – nu ne lasă impasibili.

Experiențele prin care trec păsările migratoare sunt însă adesea neplăcute sau de-a dreptul tragice. Conviețuirea cu noi le-a lăsat cu teritorii din ce în ce mai mici, atât în locurile de cuibărit, cât și în locurile de iernat sau pe traseele de migrație. Zonele de repaos, atât de necesare pentru odihnă și hrănire, în special pentru păsările cu rute lungi, au fost acaparate de construcții sau agricultură, stolurile obosite sunt vânate, legal sau ilegal, în multe puncte importante de-a lungul traseului, iar în cartierele de iernare din Africa secetele sunt mai grave pe an ce trece. În aceste condiții, unele specii pierd efective serioase, iar pentru a le putea ajuta, cercetătorii au nevoie de date multe, repetabile și precise.

Iată câteva sugestii, în funcție de regiunea în care puteți să ieșiți:

  • Banat-Crișana – Lunca Turului, Aleșd, Cefa, Lunca Mureșului, Satchinez
  • Dobrogea – Vadu, Năvodari, Techirghiol, Cheile Dobrogei
  • Muntenia – Comana, Balta Albă, Grădiștea, Lacurile de baraj de pe Argeș, Bistreț, Lacurile de baraj de pe Olt, Maglavit
  • Moldova – Jijia-Miletin, Pângărați-Vaduri-Bâtca Doamnei, Lacurile de baraj de pe Siret, Mața-Cârja-Rădeanu
  • Transilvania – Lacurile de baraj de pe Olt, Sânpaul, Iernut, Cipău, Zona Zau de Câmpie – Tăureni

Sursă imagine: fototeca EuroBirdwatch

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s