Acad. George Banu în fața orădenilor

Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal a organizat marți, 4 octombrie 2022, de la ora 17.00, o seară-eveniment în care protagonist a fost academicianul George Banu, unul dintre cei mai importanți teatrologi români, eseist de reputație mondială, profesor universitar la Universitatea Sorbonne Nouvelle din Paris.

Invitatul a susținut conferința Spatele omului, o postură polemică. Teatru și pictură, care are la bază cartea cu același nume. De la prezidiul conferinței au mai intervenit Adina Rențea, curator al evenimentului și prof. univ. dr. Gabriel Moisa, manager al Muzeului Țării Crișurilor.

Evenimentul a fost organizat de instituția muzeală orădeană în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor și Primăria Municipiului Oradea și a avut loc la sediul Muzeului Țării Crișurilor (str. Armatei Române nr. 1/A)m cu prezența a peste 130 de persoane.

Evenimentul a fost un spectacol al culturii şi subtilităţii analitice, din perspectiva originalităţii, rafinamentului şi bogăţiei tematicii abordate. Publicul prezent s-a putut bucura de un material ilustrativ, cu reproduceri ale multor capodopere ale artei universale dar și din colecția Muzeului Ţării Crişurilor,  au pus în evidenţă semnificaţiile reprezentărilor din artele plastice şi din teatru ale omului (sintagmă care implică deopotrivă bărbatul şi femeia) văzut din spate. 

„Omul întors cu spatele se impune ca postură corporală concretă, capabilă să conteste frontalitatea şi modul de adresare unanim adoptate, sfârşind prin a afirma astfel o relaţie cu lumea pe care ne invită să o examinăm. Dacă omul fără chip este omul fără nume, el nu este în schimb omul fără acţiune. Fiinţa lui se cristalizează în acţiune”, afirmă George Banu

Volumul Spatele omului a întrunit aprecierea superlativă a presei internaţionale din care redăm câteva extrase:

„De la Diderot la Watteau, de la Strindberg la Munch, de la Chaplin la Beckett, George Banu, visător lucid, explorează „reversul” nostru, fiinţa noastră marginală şi transgresivă.” Jean-Louis Perrier, Le Monde

„George Banu ne demonstrează, convingător şi documentat, că spatele unui om poate fi citit şi înţeles la fel ca un „poem încifrat”.” Jacques Henric, Art Press

„Spatele omului ne învaţă să visăm, să descoperim în detaliul unui gest făcut uneori pe furiş câteva dintre tainele lumii.” Armelle Héliot, Le Figaro

În cadrul evenimentului a putut fi achiziționat volumul „Obiecte rănite”, cea mai recentă apariție editorială, iar cei prezenți au putut obține un autograf al marelui om de cultură, drept amintire de la acest eveniment. 

Cei care din varii motive nu au putut ajunge la eveniment au posibilitatea de a intra în posesia unui volum cu autograful dlui George Banu, cărțile fiind disponibile, în tiraj limitat (14 buc.), la Casieria Muzeului Țării Crișurilor, din strada Armatei Române, nr. 1/A. Prețul unui volum este de 55 lei.  

Sursă imagini: fototeca Muzeului Țării Crișurilor

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s