Impresii după atelierul de film documentar

Voie bună, oameni talentați și atmosferă plăcută. Așa aș rezuma eu cele cinci zile petrecute în atelierul de film documentar. 

În perioada 28 septembrie – 2 octombrie, am participat, alături de alți șapte adolescenți, la cea de-a doua ediție a atelierului de film documentar Point & Shoot din Oradea. Aceasta a avut loc în Comuniteca Centrului Comercial Crișul și a fost coordonată de trei cineaști cu vaste cunoștințe în domeniul cinematografiei: Carmen Tofeni (regizoare de film documentar, directoare de imagine), Cristina Haneș (regizoare și producătoare de film documentar) și Dragoș Hanciu (regizor de film, director de imagine). 

Atelierul s-a desfășurat de-a lungul a cinci zile intense, dar de neuitat, între orele zece și nouăsprezece. Odată ajuns acolo, coordonatorii ne-au întâmpinat pe toți cu o deosebită amenitate și au făcut tot posibilul pentru a ne simți relaxați. Mai apoi, ne-au explicat sarcina pe care o aveam de îndeplinit în ziua respectivă și, ajutați de un suport vizual sugestiv și, deopotrivă, atent selectat, am luat-o la pas prin oraș cu gândul de a realiza ceva cât mai însemnat. Întors în atelier, am privit, pe rând, lucrările participanților și, ajutați de Cristina, Carmen și Dragoș, am analizat cu acribie absolut toate fotografiile, ascultând perspectiva fiecăruia și discutând pe baza interpretărilor noastre. Următoarea sarcină, de pildă, a constat în realizarea unei povești care să conțină maxim un cadru, totul pentru ca în ultima zi să dispunem de libertate deplină în ceea ce privește numărul acestora. 

Am lucrat atât individual, cât și pe echipe, și ne-a fost asigurată o masă de prânz în fiecare dintre cele cinci zile de atelier (plus alte gustări). 

Încă din primele două zile, am fost foarte plăcut surprins de profesionalismul de care au dat dovadă cei trei coordonatori, dar și de doza mare de seriozitate și determinare a partenerilor mei. Dintotdeauna mi-am dorit să discut despre film cu persoane la fel de pasionate ca mine și, privind retrospectiv, pot spune cu certitudine că aceste cinci zile au fost dintre cele mai minunate, pline de momente memorabile și însuflețite de oameni faini, faini de tot! Faptul că am reușit să intru în vorbă cu persoane de pe stradă (ba chiar să le intervievez) e ceva care încă îmi vine greu a crede. 

Dacă ești pasionat de cinema, probabil că ar trebui să iei în considerare înscrierea la următoarea ediție a acestui atelier. Îți garantez că vei învăța suficiente lucruri și, de ce nu, poate că te vei raporta altfel la felul în care privești filmele, fie ele de ficțiune sau documentare.

Aș da orice să repet experiența atelierului!

Așadar, nu-mi rămâne decât să le mulțumesc partenerilor mei, alături de care am învățat și am realizat lucruri valoroase! 

Le mulțumesc, de asemenea, mentorilor mei, care nu numai că au fost zilnic acolo ca să ne dea o mână de ajutor, dar și-au dedicat timpul, răbdarea și – sunt ferm convins – au încercat să ne ofere toate experiențele și cunoștințele de care dispun – și sunt o mulțime, crede-mă! 

Le mulțumesc și celor care mă citesc și care mă obligă să mă perfecționez de la o cronică la alta. 

Meritele vă revin în întregime.

Cinste vouă, tuturor!

Sursă imagine: fototeca Fundației Comunitare Oradea

BOGDAN SLAB,

clasa a XI-a, CN Onisifor Ghibu

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s