Echipament medical mobil prin Salvați Copiii România

Cu sprijinul MSD, Organizația Salvați Copiii pune la dispoziție două mașini medicale echipate complet și două ecografe mobile în valoare de 185.000 euro, pentru asistarea medicală a refugiaților ucraineni din Republica Moldova.

România și Republica Moldova sunt țări aflate în prima linie a asistenței umanitare pentru refugiații ucraineni. Raportat la numărul de locuitori, Republica Moldova este țara din regiune ce găzduieşte cei mai mulţi refugiaţi, peste 90.000 din cele circa 600.000 de persoane care au intrat în țară de la începutul războiului din Ucraina, alegând să rămână pe teritoriul național moldovean, dintre care 42.637 sunt copii. Războiul din Ucraina a perturbat grav accesul la îngrijirile de sănătate de care au nevoie în mod normal femeile însărcinate și nou-născuții.

Este vorba de riscuri crescute de deces matern și neonatal, de îmbolnăviri și complicații, ce pot surveni în timpul sarcinii sau la naștere, dar și de un risc crescut de pierdere a sarcinii.

În acest context, Organizația Salvați Copiii România a pus la dispoziție două mașini medicale echipate complet și două ecografe mobile în valoare de 185.000 de Euro către Asociația Sănătate pentru Tineri din Chișinău, în vederea întăririi capacității rețelei de specialiști Youth Klinic (centre de sănătate prietenoase tinerilor) de a furniza servicii medicale și psiho-sociale prin servicii mobile.

Proiectul „Intervenție de urgență în sprijinul femeilor însărcinate refugiate și copiilor din Ucraina”, implementat printr-un nou grant MSD for Mothers, vizează  circa 70.000 de femei însărcinate, mame și copii ucraineni ce au găsit refugiu sau doar tranzitează România și Republica Moldova, precum și tinerii vulnerabili din mediul rural din cele două țări. 

În 3 noiembrie, în cadrul evenimentului de lansare a serviciilor medicale și psiho-sociale mobile Youth Klinic, autoritățile din Republica Moldova alături de reprezentanții Organizației Salvați Copiii și Asociației Sănătate pentru Tineri din Chișinău au dezbătut importanța dezvoltării serviciilor mobile în garantarea accesului la servicii medicale mobile pentru populația vulnerabilă.

Cele două mașini medicale puse la dispoziția specialiștilor Youth Klinic din Moldova valorează 185.000 euro și sunt echipate complet cu următoarele dotări: ecograf mobil cu două sonde – transvaginală și abdominală, măsuță cu roți pentru ecograf, scaun ginecologic și pediatric, mobilier de birou, chiuvetă, panou electric. Unitățile medicale mobile vor asigura un cadru sigur și profesionist în care specialiștii vor putea furniza servicii complexe medicale și psiho-sociale adaptate nevoilor pentru un număr cât mai mare de persoane vulnerabile.   

CONTACT:

Silvia Burcea, manager proiect

e-mail: silvia.burcea@salvaticopiii.ro

tel. 0740 590 726

Sursă imagine: fototeca Salvați Copiii

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s