La redeschiderea Aulei Magna

Prima dată, după ce a fost supusă unor ample lucrări de modernizare, Aula Magna a Universității din Oradea și-a deschis ușile, miercuri, 16 noiembrie 2022, pentru două evenimente care au făcut ca sala să devină neîncăpătoare.

Dr. ing. Dorin Popa a lansat un proiect ce își propune să popularizeze consumul conștient și responsabil de vin, în rândul tinerilor. Cultura și civilizația vinului în mediul universitar este o inițiativă fără precedent în România, care, spune universitarul orădean, se dorește a fi multiplicată și la nivelul altor comunități academice din țară.

Cel de al doilea eveniment a fost lansarea volumului Marea carte a vinului. Cartea, scrisă de Jens Priewe, este considerată „cea mai premiată carte din Europa, pe zona de educație și informație despre vin”, și a apărut la Editura Casa din Oradea.

În deschiderea evenimentului, prof. univ. dr. ing. habil. Constantin Bungău, rectorul Universității din Oradea, a spus că activitățile extracuriculare sunt, deopotrivă, importante pentru studenți și cadre didactice, deoarece acestea educă și formează oameni. Prof. Bungău a subliniat faptul că evenimentul este doar primul dintr-o serie de activități care își propun să promoveze cultura și civilizația vinului, la nivelul Universității din Oradea existând chiar „intenția de a inova și breveta soluții pentru acest domeniu”.

Cel care a scris introducerea Marii cărți a vinulu, dr. ing. Dorin Popa, cadru didactic al Facultății de Protecția Mediului, și-a exprimat speranța că proiectul inițiat de el va duce vinul „din zona băuturii, acolo unde merită, relevându-i valențele legate de: istorie, geografie, ritual”. Vinul, spune dr. ing. Dorin Popa, înseamnă 8.000 de ani de istorie, 18 soiuri de struguri, cultivate în toate colțurile lumii, și „produsul la care nu trebuie să te oprești niciodată la prima dragoste”. Considerând că, în ceea ce privește cunoașterea și aprecierea pe care vinul o merită, societatea românească are carențe majore, dl Popa a subliniat că proiectul Cultura și civilizația vinului în mediul universitar”își propune să fie un demers prin intermediul căruia profesorii și studenții „să învețe să își aleagă vinul”.

Prezent la eveniment, P.S. Virgil Bercea, Episcopul Greco-Catolic al Oradiei, a amintit că vinul este deseori pomenit în scripturi. „Prin consacrare, vinul devine sângele Domnului. Vinul este alimentul care aduce bucurie, frumusețe, sărbătoare”, a spus înaltul prelat, adăugând că marile religii monoteiste ale lumii, iudaismul și creștinismul, împărtășesc un respect fundamental față de vin. „Apa este viață, vinul este bucurie”, a afirmat Episcopul Greco-Catolic al Oradiei.

Emese Crăciun Bőkős, reprezentanta Editurii Casa, a spus despre Marea carte a vinului că este „cea mai frumoasă carte publicată de noi până acum”, o carte care își propune să informeze și să educe. „Am convingerea că aceia care vor citi cartea vor ști să înțeleagă această licoare divină”, a mai afirmat Emese Crăciun Bőkős. La rândul ei, Rozalia Varga, redactorul cărții, a spus despre volum că este „o adevărată bijuterie tipografică”.

Sursă imagini: fototeca Universității din Oradea

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s