Lectura face poduri între generații

Prima activitate a Proiectului Lectura unește punțile dintre generații din cadrul Programului transfrontalier Educație online fără hotare, inițiativă a Direcției Generale Educație Tineret și Sport a Consiliului Municipal Chișinău, a avut loc marți, 15 noiembrie, 2022, când elevii claselor a VI-a și a VIII-a au desfășurat-o în mijlocul naturii, bucurându-se de frumusețea acesteia și de minunatele raze ale soarelui tomnatec de munte.

Însoțiți de subsemnata, prof. Alexandra Boldor, și câțiva părinți, elevii au desfășurat în aer liber, activități interdisciplinare marcând începutul unei noi etape de parteneriat transnațional. Astfel, ei au început activitatea cu un joc transdisciplinar intitulat Caută culoarea! – elevii, împărțiți pe echipe, au fost solicitați să se plimbe prin pădure și să caute flori, frunze, bețigașe respectând culorile de pe planșa pe care le-au lipit, apoi și-au ales fiecare câte o culoare și au răspuns provocărilor surpriză ascunse sub culorile alese. Ei au trebuit să răspundă unor provocări precum: să dea exemplu de trei fapte bune săvârșite în ultima săptămână, să facă un compliment unui părinte/unui coleg, să de o definiție a prieteniei, etc.

Și pentru că lectura este în centrul activităților desfășurate, participanții s-au delectat cu o poveste cu tâlc intitulată Comoara cea mai de preț, având tema prietenia. Împreună au discutat mesajul și semnificația textului, au descoperit proverbe cu tema prieteniei și au prezentat calitățile unui bun prieten.

Ultima parte a activității a constat în crearea unor povești cu tema prieteniei în care elevii grupați în echipe au dat frâu liber imaginației și au realizat narațiuni impresionante și emoționante în care personajele au călătorit în adâncurile mărilor, s-au luptat cu creaturi fantastice, au vizitat castele medievale, au făcut călătorii pe mare, și-au împlinit dorințe scrise cu creioane fermecate, au descoperit comori ascunse și lucruri inedite, dar mai mult decât toate, au descoperit valoarea prieteniei. Ei și-au prezentat cu entuziast creațiile, iar părinții au fost impresionați de munca și dedicarea lor.

După atâta muncă, răsplata nu se putea să întârzie, drept pentru care copiii au fost răsplătiți cu un meniu tradițional țărănesc din care nu au lipsit slănina friptă, ceaiul, brânza și legumele proaspete și nu în ultimul rând bezelele prăjite care i-au îndulcit pe toți și i-au făcut să încheie ziua cu zâmbete și bună-dispoziție.

Sursă imagini: fototeca Școlii Gimnaziale Georgiu Popa – Câmpani

prof. ALEXANDRA BOLDOR,

Școala Gimnazială Georgiu Popa, Câmpani

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s