Cercul Pedagogic al Disciplinelor Economice găzduit de Palatul Episcopal Romano-Catolic

Organizat de Liceul Teologic Romano-Catolic Szent László din Oradea – Catedra de Discipline Economice, Cercul Pedagogic pentru profesorii economiști care predau la unitățile de învățământ din Oradea s-a desfășurat vineri, 18 noiembrie 2022, într-un cadru non-formal, respectiv în Palatul Episcopal Romano-Catolic.

„O zi a porților deschise” pentru profesorii economiști, în care ne-am bucurat de ospitalitatea gazdelor noastre și am experimentat conceptul 3D al Palatului, prezentat de Excelența Sa Böcskei László, Episcop Diacezan: valorizarea trecutului prin prezentarea tezaurului episcopiei și vizitarea sălilor de expoziție permanentă de artă ecleziastică ale Palatului Episcopal; deschidere față de nevoile cotidiene ale comunității sprijinind antreprenoriatul prin funcționarea spațiului de co-working și ateliere amenajate în Centrul Fix, amplasat în pivnițele palatului; construirea unor punți pentru viitor prin susținerea activităților educaționale găzduind cercul pedagogic în centrul de perfecționare și sala de conferințe, amenajat și dotat conform celor mai înalte standarde la etajul doi al palatului.

La începutul programului, cadrele didactice au participat la un atelier de lucru organizat în colaborare cu Asociația pentru Promovarea Afacerilor în România (APAR). Lőrincz Anna, Community & Event Manager al APAR, a prezentat primul și unicul spațiu co-working și makerspace din Oradea și Regiunea Nord-Vest, localizat la subsolul Palatului Episcopal Romano-Catolic din Oradea, pe o suprafață de 700 m2.

Profesorii au avut ocazia să cunoască conceptul de  makerspace și să descopere oportunitățile  oferite tinerilor antreprenori de către Centrul Fix în materie de spații de lucru tip co-working, spații de studio pentru cei care preferă lucrul individual, acces la echipamente și unelte pentru prelucrarea lemnului, metalului, textilelor, gravare și tăiere laser, mașină de frezat CNC, imprimare de mari dimensiuni și 3D.

Deschiderea festivă a avut loc în sala de conferințe a palatului. Excelența Sa Böcskei László, Episcop Diacezan, și-a exprimat bucuria de a găzdui acest eveniment al profesorilor de Discipline Economice, mulțumindu-le pentru efortul depus zilnic în educarea tinerilor generații.

Despre  cercul pedagogic, ca modalitate eficientă de formare a profesorilor, a vorbit subsemnata, prof. Simona-Violeta Ardelean, coordonatorul cercului pedagogic. Dna prof. Konrád Erzsébet Katalin, în calitate de director al Liceului Teologic Romano-Catolic Szent László, a subliniat importanța acestor tipuri de întâlniri profesionale, care după doi ani de zile s-au putut organiza din nou fizic.

În continuare au fost prezentate lucrări cu privire la tematica generală a Cercului Pedagogic, Abordarea procesului instructiv-educativ în contextul noilor provocări legate de adaptările curriculare la structura modulară. Prof. Kele Tünde Ilona a vorbit despre Locul și rolul metodelor și instrumentelor digitale în formarea profesională a generației Z, aducând în centrul atenției caracteristicile elevilor de azi, numiți „Generația Z” – nativi digitali, ale căror nevoi și așteptări diferă de generațiile anterioare. Doamna profesoară a precizat că, pentru a reuși captarea și menținerea atenției acestor elevi, trebuie utilizate metode și instrumente noi, digitale, ușor de personalizat. Totodată, a conturat și caracteristicile pieței muncii care se va deschide în fața tinerilor de azi, concluzionând că cheia succesului lor constă în dobândirea unor competențe practice și transferabile și nicidecum în memorarea seacă a unor definiții, date, concepte.

Ca răspuns la necesitatea dezvoltării competențelor cerute de piața muncii, dna prof. Kor Erika a prezentat exemple de bune practici cu privire la întocmirea CDL-lor, aducând în prim-plan predarea disciplinei Business English. Prof. Albert Andrea a prezentat proiectele ERASMUS+ ca instrumente de creștere a calității educației și motivare a elevilor, aducând ca exemple de bune practici proiectele derulate de Liceul Teologic Romano-Catolic Szent László din Oradea. A vorbit despre proiectul cu titlul Consolidarea competențelor antreprenoriale prin cooperare online în Bazinul Carpatic, derulat în parteneriat cu școli din Ungaria și Slovacia, încheiat cu un concurs internațional și schimb de experiență organizat la școala parteneră din Ungaria în municipiul Szolnok. A prezentat și cel mai recent proiect Erasmus+, cu titlul INCLUDE – Parteneriat multinațional al firmelor de exercițiu, care va avea ca finalitate un ghid practic de implementare a metodei firmei de exercițiu.

Ca o sintetizare a noutăților cu privire la proiectele internaționale, subsemnata, prof. Simona-Violeta Ardelean, inspector școlar pentru proiecte, a prezentat oportunități de învățare / formare în cadrul Programului Erasmus + pentru VET.

Cercul Pedagogic s-a încheiat cu o activitate de tip job shadowing, în cadrul căreia cadrele didactice au avut ocazia de a cunoaște meseria de ghid turistic religios, o specializare nouă în oferta școlară a Liceului Teologic Romano-Catolic Szent László. În cadrul acestei activități, profesorii ghidați de Erdei Géczi Anita au vizitat sălile de expoziție permanentă de artă eclesiastică ale palatului episcopal.

O experiență deosebită de învățare colegială pentru profesorii de discipline economice, obținută printr-un schimb real de idei și practici didactice.

prof. ec. SIMONA-VIOLETA ARDELEAN,

coordonator Cerc Pedagogic Discipline Economice

prof. KELE TÜNDE-ILONA,

Liceul Teologic Romano-Catolic Szent László

Sursă imagini: fototeca personală Simona-Violeta Ardelean

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s